Wordpress 4.9, wat is nieuw?

Wordpress 4.9 werd uitgebracht op 16 november 2017. Het is de tweede major release van Wordpress dit jaar.

Wat is nieuw?

Bij een nieuwe versie horen natuurlijk ook altijd nieuwe dingen die het werken met Wordpress verbeteren. En er zijn inderdaad een aantal vernieuwingen of verbeteringen te vinden.

Ik zal eerst in een video de belangrijkste verbeteringen laten zien, onder de video zal ik een overzicht geven van de zaken die nieuw zijn in Wordpress 4.9.

Wijzigingen opslaan in de customizer

Je kunt nu wijzigingen in de customizer op drie manieren opslaan.

1. Opslaan als concept

Wanneer je een wijziging doorvoert in de customizer, dan kun je die nu eerst als concept opslaan. De wijziging wordt dan niet meteen zichtbaar op de frontend van je website.

Wanneer je een wijziging opslaat als concept dan wordt een mogelijkheid beschikbaar om de link naar dit concept te delen met anderen.

Wanneer je dus anderen hun mening over je voorgestelde wijziging wilt laten geven, dan kun je ze dus de link naar het concept sturen, zodat ze één en ander kunnen bekijken.

2. Publiceren

Met de optie "publiceren" sla je de wijzigingen die je hebt gemaakt in de customizer op en worden de wijzigingen meteen actief op je website.

3. Inplannen

Met deze optie kun je het actief worden van je wijzigingen inplannen op de exacte datum en tijdstip die jij wilt.

Thema's secteren in de customizer

Je kunt vanuit de customizer een ander thema selecteren om te gebruiken op je website. Je kunt nu naast de al geïnstalleerde thema's ook kiezen voor thema's op de wordpress.org website.

Je kunt dus nu vanuit de customizer meteen een heel nieuwe thema installeren.

Menu's beheren vanuit de customizer

Er is ook een verbetering doorgevoerd in de menu beheer opties in de customizer. Met deze verbetering moet het gemakkelijker en intuïtiever worden om menu's te beheren.

Extra CSS code toevoegen in de customizer

Je kunt nu rechtstreeks vanuit de customizer CSS code toevoegen aan je thema. Je hoeft dus niet meer rechtstreeks je style.css bestand te bewerken.

De Code mirror editor is toegevoegd

Je bewerkt vanaf nu dus in deze editor je CSS code en je PHP code. Deze code heeft een aantal belangrijke en nuttige features.

Zo ondersteunt de Code mirror editor code highlighting, waarbij verschillende soorten code dus een andere kleur krijgt. Dit geeft je een stuk meer overzicht in je code.

Verder vind je error reporting, je ziet dus meteen of je fouten maakt in je code.

Overal waar je code bewerkt (dus zowel via de customizer als via "weergave -> editor") werk je in de Code mirror editor.

Bescherming tegen fouten in je code

Wanneer je een fout maakt in je CSS code of je PHP code, dan kan dit behoorlijke fouten veroorzaken op je website. Zelfs een wit scherm is mogelijk. Je moet dus altijd erg voorzichtig zijn met het bewerken van code binnen Wordpress.

Maar, Wordpress 4.9 biedt nu bescherming tegen code fouten. Wanneer jij een fout maakt in je code, dan staat Wordpress het niet meer toe om deze code op te slaan. Je kunt je website dus niet meer om zeep helpen met fouten in je code.

Dit maakt het geheel een stuk meer robuust en een stuk veiliger.

Een galerij widget

Met deze widget, die nieuw is in Wordpress 4.9, kun je (zoals de naam al zegt) een fotogalerij op je website zetten.

In de galerij widget selecteer je je foto's, je kunt eventueel nog een onderschrift toevoegen aan de foto's, spelen met de volgorde en klaar ben je.

Met deze nieuwe widget heb je dus heel gemakkelijk en snel een foto galerij op je Wordpress website.

Media toevoegen in de tekst widget

In een eerdere release was er al een rich content knoppenbalk toegevoegd aan de tekst widget, nu kun je ook met één knop media toevoegen.

Dus, wil je video, afbeeldingen, audio of wat voor media toevoegen aan je tekstwidget, het is nu mogelijk.

De widget "opslaan" knop

Ook deze knop is gewijzigd. Het was altijd zo dat wanneer je een widget opsloeg, er geen bevestiging kwam dat je widget inderdaad opgeslagen was.

In Wordpress 4.9 is de knop zo aangepast dat de tekst "opslaan" wijzigt in "opgeslagen" nadat je de widget hebt opgeslagen.

Je hoeft nu dus niet meer te gokken of je je widget nu hebt opgeslagen of niet.

Dit waren wel de belangrijkste wijzigingen in Wordpress 4.9. Ik zal er ongetwijfeld nog een paar niet genoemd hebben, maar wanneer je op onderzoek uitgaat en de nieuwe zaken in Wordpress 4.9 ontdekt, zul je ze vast en zeker tegenkomen.

You have no rights to post comments