Wordpress Custom Templates

Specifieke templates maken in Wordpress , hoe doe je dat?

In Wordpress heb je specifieke post types, zo heb je bijvoorbeeld pagina's en berichten. De weergave van pagina's en berichten wordt geregeld door de template bestanden in je thema.

Voor pagina's wordt het page.php template bestand gebruikt, voor berichten het single.php bestand. Als je in je thema kijkt (je thema kun je vinden in de map wp-content/themes) dan zie je deze bestanden er tussen staan.

Een andere weergave voor specifieke pagina's of berichten

Doordat gebruik gemaakt wordt van template bestanden, zullen pagina's en berichten er altijd hetzelfde uitzien. Maar wat als je nu één bepaalde pagina of één bepaald bericht een ander uiterlijk wilt geven?

Dan zou je kunnen werken met specifieke template bestanden. Je kunt namelijk meerdere varianten maken van het page.php en het single.php bestand. Je kunt dan zo'n variant toewijzen aan een pagina of bericht, zodat deze een afwijkend uiterlijk krijgen ten opzichte van de standaard pagina's en berichten.

Hoe je dit doet, zie je in de onderstaande video:

Specifieke Wordpress template bestanden maken

Wat je in de video zag, was dat ik van het page.php en het single.php bestand uit mijn thema een kopie maakte. Vervolgens hernoemde ik deze bestanden naar page-specifiek.php en single-specifiek.php.

Vervolgens plaatste ik een klein stukje code bovenin deze bestanden.

Boven in het page.php bestand plaatste ik dit:

<?php
/*Template Name: Specifiek */
/* Template Post Type: page */ ?>

Boven in het single.php bestand plaatste ik dit:

<?php
/*Template Name: Specifiek */
/* Template Post Type: post */ ?>

Vervolgens kopieerde ik beide bestanden weer naar mijn thema map. Daarna kon ik zowel in een pagina als in een bericht aan de rechterkant bij de optie "bericht attributen" (bij berichten) en "pagina attributen" (bij pagina's) mijn specifieke template selecteren.

Wanneer je in je custom template bestanden nu bepaalde zaken wijzigt ten opzichte van de normale page.php en single.php bestanden, dan zullen deze wijzigingen gelden voor de berichten en pagina's waaraan je je custom template bestanden hebt toegewezen.

Op deze manier kun je dus specifieke weergaves maken voor specifieke pagina's en berichten.

You have no rights to post comments