Een back up van je Joomla site

Wanneer om de één of andere reden je Joomla website verdwenen of beschadigd is, en je moet helemaal opnieuw je website opbouwen, dan is dit heel erg vervelend. Zeker als je al ontzettend veel tijd en energie in je website hebt gestoken, dan kan dit een ramp zijn.

Daarom is het zeer verstandig om regelmatig een backup van je website te maken. Bij eventuele noodgevallen kun je je Joomla site met behulp van de backup snel terug zetten.

Voor het backuppen van je Joomla site kun je het component Akeeba downloaden en installeren. Met akeeba kun je een complete backup maken van je Joomla website, dus inclusief alle bestanden en mappen en de database.

In de onderstaande video zie je hoe dit werkt:

Het verhuizen van je Joomla website met een backup

Wanneer je een backup van je site hebt gemaakt, kun je hiermee eenvoudig je site herstellen. Daarnaast kun je een backup ook gebruiken voor het verhuizen van je website. Stel dat je op je PC (via XAMPP) een complete Joomla website hebt gemaakt, dan kun je die met een backup in zijn geheel verhuizen naar de webserver van je webhoster.

Of je wilt verhuizen van de ene webhoster naar een andere webhoster, met een backup verhuis je in één keer je complete website.

In de onderstaande video laat ik je zien hoe je een website die je in XAMPP hebt gemaakt, verhuist naar een live omgeving (dus naar een webserver bij een webhoster):

Uiteraard kan het ook andersom, je website verhuizen van een live omgeving naar XAMPP. Ondanks dat de werkwijze daarvoor bijna hetzelfde is, heb ik er toch een video over gemaakt:

Een backup van Joomla zonder extensies te gebruiken

Wanneer je backups van je Joomla website wilt maken en hiermee je website wilt herstellen of verhuizen, maar je wilt of kunt geen extensies hiervoor gebruiken, dan is er ook nog een handmatige manier.

Bij deze handmatige manier moet je dus zelf alle bestanden en mappen van je website kopiëren, de database exporteren en importeren en het configuratiebestand aanpassen.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt het best mee. In de onderstaande video doe ik een poging je te laten zien hoe je handmatig een backup van je Joomla website maakt:

In de bovenstaande video zag je dat ik een php script gebruik om het juiste pad naar de log en tmp map te achterhalen. Dit script kun je hier downloaden.

Maak van backups een gewoonte

Eigenlijk is dit stukje tekst het belangrijkste deel van dit artikel. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar maak regelmatig een backup van je website en test deze backup ook.

Maak minimaal iedere week een backup, of als je website vaker wijzigt iedere dag. Maak ook zeker een backup, voordat je een wijziging doorvoert op je website (zoals bijvoorbeeld het updaten van Joomla).

Dit klinkt allemaal erg logisch, maar het is onvoorstelbaar hoe vaak ik het nog tegen kom dat mensen hun site kwijt zijn (of door een mislukte upgrade, of door hackers of waardoor dan ook) en geen goede en recente backup hebben. Deze mensen kunnen dan helemaal opnieuw beginnen met hun website.

Ook belangrijk: bewaar je backups niet op de webserver van je website. Als je site gehacked wordt, zijn zeer waarschijnlijk je backups ook gehacked.

Bewaar backups op een veilige plaats buiten je website, en het liefst op meerdere locaties, zodat je altijd over je backups kunt beschikken, ook als één backup opslagplaats niet meer te gebruiken is.

.

Reacties  

#42 Ed 14-02-2017 14:36
Mindert,
ik heb (eindelijk) mijn website gemigreerd naar de laatste Joomla versie. 3.6.5. Oftewel ik heb hem opnieuw gebouwd. Helaas is de PHP versie die de provider hanteert 5.3.10-1ubuntu3.25
Nu kan ik Akeeba niet installeren. Die vraagt een hogere versie. Mijn provider wil tijdelijk een 2e site aanmaken met een hogere PHP versie. Ik moet dan zelf migreren. Kan ik dat dan doen buiten Akeeba om? Gewoon de folders kopieeren? of mis ik dan de database? Of moet ik op zoek naar een (tijdelijke) oude Akeeba versie? Ben ik de enige met dit probleem? Alvast bedankt.
Citeer
#41 Kees 03-10-2016 11:57
Ik heb een backup gemaakt van mijn website. Deze hoofdwebsite bevat ook een aantal subdomeinen. Bij het herinstalleren van de site werken deze subdomeinen niet meer. De database van deze subdomeinen is niet ingevuld.
Wat kan ik hier aan doen?
Citeer
#40 Jaquelien 27-05-2016 16:48
Ik krijg bij het installeren van Akeeba de onderstaande foutmelding.
Fout
Er is een fout opgetreden bij het uploaden van dit bestand naar de server.
Maximum PHP uploadgrootte voor bestanden is te klein: Dit is ingesteld in php.ini in upload_max_file size en post_max_size van uw PHP instellingen (locatie in php.ini en/of .htaccess bestand)
Kan geen installatiepakk et vinden
ik zie bij post_max_size van php.ini de onderstaande opmerking: Maximum size of POST data that PHP will accept.
; Its value may be 0 to disable the limit. It is ignored if POST data reading
; is disabled through enable_post_data_reading.
; http://php.net/post-max-size
post_max_size=8M
kan ik dit aanpassen of wat moet ik anders doen. Want ik kan nu geen akeeba installeren.
ik zie dat er van de week een nieuwe versie is gekomen Version 5.1.0.b1 maar dat die nog op beta staat terwijl Version 5.0.4 stable staat en 2 dagen eerder is geplaatst. welke moet ik nemen.
Citeer
#39 Mindert_ 24-05-2016 14:44
Hans zei:
Beste Mindert,
Akeeba gedownload en geïnstalleerd.
Ik moet zeggen dat je video niet meer aansluit met de huidige versie van Akeeba backup.
Ziet er anders uit. Geen vragen meer om aan of uit te vinken.
Ik krijg nu wel iedere keer de vraag voor configuratie.
Het is gelukt, maar dacht dat het misschien goed is te weten dat de video niet meer klopt.

Dank voor je opmerking Hans. Ik heb zojuist de video vernieuwd, sterker ik heb er ook een paar extra bij geplaatst.
Citeer
#38 Hans 10-05-2016 17:36
Beste Mindert,
Akeeba gedownload en geïnstalleerd.
Ik moet zeggen dat je video niet meer aansluit met de huidige versie van Akeeba backup.
Ziet er anders uit. Geen vragen meer om aan of uit te vinken.
Ik krijg nu wel iedere keer de vraag voor configuratie.
Het is gelukt, maar dacht dat het misschien goed is te weten dat de video niet meer klopt.
Citeer
#37 Fred 28-01-2016 11:00
Bij mijn provider maak ik altijd een kopie van de lopende website in een schaduwmap op de server. Daar zet ik ook de backup-gegevens neer van de SQL-database.
Dus als het fout gaat is het een copy-past-actie . wat is daar mis mee?
Citeer
#36 Bernard 16-12-2015 10:17
Hoi Mindert,

Als ik naar de akeeba website ga voor de akeeba-backup te downloaden dan staat bij mij de versie 2.5 er niet bij de oudste versie geeft hij dan 3.3 en mijn versie is 2.5.9 waar kan ik deze vinden ?
Citeer
#35 M Ham 06-11-2015 13:00
Wanneer je vanaf je service provider een backup maakt, en deze op je lokale pc wilt zetten, met behulp van bijvoorbeeld wamp, moet je dan eerst joomla installeren?

Ik krijg namelijk geen foutmelding maar helemaal niets te zien na afloop.
Citeer
#34 Dennis 30-04-2015 12:53
Beste Mindert,
Het is gelukt om mijn site te verplaatsen naar een andere domein via akeeba kickstart (dankzij de duidelijke video), maar na de installatie kan ik niet inloggen op de beheeromgeving van mijn site. Het scherm komt er wel voor, maar na invullen van mijn gebruikersnaam en wachtwoord gebeurt er niks.
Misschien kunt u mij helpen verder helpen zodat de website functioneert.
Alvast bedankt

Met een vriendelijke groet,
Dennis
Citeer
#33 Tran 15-03-2015 20:53
ik heb ook weer andere vraagje nog .
wanneer ik de nieuwe joomla versie 3.4 updaten . de front pagina werkt helemaal niet meer .
Ik werk op dit moment met joomla 3.3

met vriendelijke groet
Tran
Citeer

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen