Web iconen

Website iconen je hebt er tegenwoordig een stuk meer van nodig dan een aantal jaren geleden. Voor de komst van het mobiele internet was een favicon icoon voldoende. In de huidige tijd, waarin veel mensen met hun tablet of smartphone op het internet surfen, is het ook handig om zogenaamde app iconen te maken voor deze apparaten.

Het favicon icoon

Dit icoon wordt gebruikt als herkenningsteken voor websites die door mensen worden opgeslagen in de favorieten (ook wel bladwijzers of bookmarks genoemd). Door het favicon icoon is een website snel herkenbaar in een lange lijst van favorieten.

Sinds de komst van browsers met meerdere tabbladen (jazeker, er is een tijd geweest dat de meeste browsers geen ondersteuning hadden voor meerdere tabbladen) wordt het favicon icoon ook getoond in de tab waarin je website is geopend.

App iconen

Met een app icoon kun je op mobiele apparaten je website presenteren als een app. Op een smartphone kunnen mensen je website toevoegen aan het startscherm. Wanneer je een app icoon aanbiedt, dan zal deze afbeelding door de smartphone gebruikt worden.

Je site wordt dan door dit icoon gepresenteerd als een app. In de afbeelding zie je een schermprint van mijn telefoon (Android) met daarop het icoon van mijn testsite muziektools.nl.

Uiteraard kun je ook iconen maken voor Apple smartphones en tablets en voor Windows mobiele apparaten.

android scherm met web icoon

Website iconen maken

Website iconen kunnen worden gemaakt in meerdere formaten. Zo zijn er favicons van 16 bij 16 pixels, 32 bij 32 pixels, apple iconen, android iconen etc. Gelukkig hoef je ze niet allemaal zelf te maken, er zijn handige tools hiervoor te vinden op het internet. Bijvoorbeeld realfavicongenerator.net. In de onderstaande video zie je hoe deze tool werkt:

Web iconen gebruiken in Joomla

In de onderstaande video zie je hoe je de gegenereerde web iconen kunt gebruiken op je Joomla website:

Web iconen gebruiken in Wordpress

In de onderstaande video zie je hoe je de web iconen kunt gebruiken op je Wordpress website:

Trouwens, in de video zie je dat ik een bestand aanpas van een Wordpress thema om de iconen te gebruiken. Ik wil daar nog graag bij opmerken dat je wijzigingen in een theme beter via een kind thema kunt doen. Wanneer je een kind thema gebruikt voor je eigen aanpassingen, dan zullen deze niet worden overschreven bij eventuele updates.

Mooie iconen maken

Wanneer je mooie iconen wilt maken, dan zou je eens kunnen kijken naar de website canva.com. Je kunt hier uit allerlei elementen mooie afbeeldingen samenstellen. Veel van deze elementen zijn gratis, voor andere elementen betaal je een klein bedrag (1 dollar).

You have no rights to post comments