Het einde van FireFTP

Op 14 november kwam er een nieuwe versie van de browser Firefox uit. Na het installeren van de update ontdekte ik dat een addon die ik veel gebruik, namelijk fireftp, verdwenen was.

Nieuwe standaarden tav addons

Firefox hanteert nu nieuwe standaarden ten aanzien van addons om de stabiliteit en de veiligheid beter te kunnen waarborgen. En addons die niet aan die standaarden voldoen, werken niet langer in Firefox.

Dat betekent dus het einde van fireftp. Je kunt trouwens op deze pagina meer lezen over deze nieuwe technologie in Firefox ten aanzien van addons.

Welk FTP programma ga ik nu gebruiken?

Gelukkig zijn er veel gratis alternatieven voor de fireftp addon. Er zijn heel wat gratis FTP clients te vinden en de meesten voldoen prima.

Ik heb over één zo'n FTP client, namelijk Winscp, een korte video gemaakt. In deze video laat ik je zien hoe je een verbinding opzet met de webserver waarop je website staat, hoe je bestanden download en upload en hoe je daarna de verbinding weer kunt verbreken.

Je kunt de Winscp client hier downloaden.

Let er wel op dat je niet op de groene "free download" knop klikt die je in de advertenties op de Winscp site ziet. Daarmee download je namelijk een heel ander programma.

FTP en SFTP

In de video zie je dat je bij het opzetten van een FTP verbinding kunt kiezen tussen FTP en SFTP. Het mooiste zou zijn wanneer je SFTP zou kiezen. Hiermee wordt namelijk het FTP verkeer versleuteld over het internet verstuurd, wat natuurlijk een stuk veiliger is.

Echter aangezien lang niet alle hosting bedrijven ondersteuning bieden voor SFTP, kies ik in de video voor FTP.

Sla niet je FTP wachtwoord op

Je kunt in een FTP programma (dus ook in Winscp) er voor kiezen je FTP wachtwoord op te slaan. Echter, het is aan te raden om dat niet te doen.

De wachtwoorden worden als gewone tekst opgeslagen op je PC. Mocht nu iemand je PC hacken, of je PC wordt besmet met een virus dat wachtwoorden probeert te achterhalen, dan heeft men dus zo je FTP wachtwoorden te pakken.

Sla je FTP wachtwoorden dus niet op!

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen