Meta beschrijvingen in Joomla

Meta beschrijvingen zijn belangrijk voor je website. Een meta beschrijving vertelt het één en ander over een bepaalde pagina. De meta beschrijving bevindt zich in de broncode (de HTML code) van je website en bezoekers zullen deze in principe nooit zien.

Zoekmachines zoals Google echter, gebruiken de meta beschrijvingen bij het weergeven van de zoekresultaten. Als je in Google zoekt, dan krijg je zoekresultaten terug. Deze zoekresultaten bevatten een titel en een korte beschrijving. Deze beschrijving haalt Google over het algemeen uit de meta beschrijving.

Meta beschrijving voor een hogere CTR

Een goede meta beschrijving kan zorgen voor een hogere click through rate (CTR). Wanneer je in Google zoekt en je krijgt een aantal zoekresultaten, dan zul je klikken op het zoekresultaat wat jou het meest waardevol lijkt. Vaak zal dit het bovenste zoekresultaat zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Wanneer de beschrijving bij bijvoorbeeld het derde zoekresultaat jou echt aanspreekt en precies slaat op hetgeen waarop jij gezocht hebt, dan is de kans groot dat je juist daarop klikt.

Wanneer je je meta beschrijving zo relevant mogelijk probeert te maken voor de betreffende pagina en wanneer je eindigt met een duidelijke call to action (bijv. "klik hier voor meer info", of "kijk snel hier om meer te ontdekken"), dan kan dit zorgen voor veel meer clicks en dus meer bezoekers naar je site.

Meta beschrijvingen in Joomla

Uiteraard kun je ook in Joomla meta beschrijvingen instellen. De meeste mensen vullen in de algemene instellingen een algemene meta beschrijving in. Deze beschrijving zal op alle pagina's worden getoond waar jij geen meta beschrijving hebt ingevuld.

In de ogen van Google zul je dan veel dubbele meta beschrijvingen hebben. Daarnaast kun je je voorstellen dat een algemene meta beschrijving niet relevant is voor heel veel pagina's op je webite.

Beter is het dus om voor alle pagina's op je Joomla website een specifieke meta beschrijving te maken. Maar wat als je nu al heel veel artikelen hebt maar je hebt niet voor alle artikelen een meta beschrijving aangemaakt, hoe kun je dan toch snel zien waar je nog een meta beschrijving moet aanmaken?

De OSMeta extensie

Wanneer je niet voor al je artikelen een meta beschrijving hebt, dan kan deze extensie goed van pas komen. Met OSMeta kun je vanuit één scherm de meta beschrijvingen van je artikelen beheren.

In de onderstaande video zie je de OSMeta extensie in actie:

De OSMeta extensie laat je in één scherm de meta beschrijvingen van je artikelen zien. Je kunt ook filteren, zodat je bijvoorbeeld alleen artikelen uit een bepaalde categorie kunt zien.

Je kunt meteen de meta beschrijvingen invullen. De maximale lengte voor een meta beschrijving is 320 tekens. OSMeta zal voor je bijhouden uit hoeveel tekens je meta beschrijving bestaat, zodat je hem niet te lang maakt.

Je kunt zelfs OSMeta de beschrijving voor je laten genereren. De extensie zal dan het eerste gedeelte van je artikel tekst als meta beschrijving instellen. Dat is in ieder geval al beter dan een algemene meta beschrijving.

Je kunt de OSMeta extensie hier downloaden.

You have no rights to post comments