Ik heb in het verleden op deze website meerdere video's geplaatst over de extensie Chronoforms. Met Chronoforms kun je formulieren maken op je website.
Chronoforms is er in zowel een gratis als een betaalde variant en tot en met versie 5 was de gratis variant volledig functioneel. Het enige waar je genoegen mee moest nemen bij de gratis variant, was dat er een backlink naar de bouwer van deze extensie onder elk formulier werd geplaatst.
Chronoforms 6
Een tijdje geleden kwam deze versie uit. Wat opvalt is dat dat de gratis versie nu niet meer volledig functioneel is. Je kunt nu per formulier maximaal 15 velden plaatsen.
Voor een eenvoudig formulier is dit wel genoeg, maar heb je behoefte aan een meer complex formulier dan heb je aan de gratis versie dus niet meer zoveel.
Ook wordt er in de gratis versie nog steeds een backlink geplaatst onder elk formulier naar de bouwer van de extensie.
Waarom zou je betalen voor een extensie?
Zoal hierboven al genoemd, kent de gratis versie van Chronoforms 6 een duidelijke beperking ten opzichte van de betaalde versie. Wil je echt serieuse formulieren maken, dan moet je eigenlijk de betaalde versie gaan nemen.
Is dit nu erg om te betalen voor een extensie? Nou, wat mij betreft niet. Ik zie extensies als complete software oplossingen voor functies op mijn website. En als een dergelijke oplossing bijdraagt aan het resultaat van mijn website, dan wil ik er graag voor betalen.
Ik gebruik op deze website dan ook een aantal betaalde extensies.

Wanneer je betaalt voor een extensie, dan mag je (vind ik) ook wat extra's verwachten van de ondersteuning die geleverd wordt. En daarbij, door de extensie te betalen, zorg je ook voor continuïteit. Door de inkomsten wordt de extensiebouwer in staat gesteld om de extensie te blijven onderhouden en te verbeteren.
In mijn ogen betekent dit een win-win situatie.
Maar, wanneer je nu toch moet gaan betalen voor Chronoforms om meer complexe toepassingen van formulieren te bouwen, dan is het ook verstandig om eens te kijken naar concurrenten die een gelijksoorte extensie aanbieden.
RSForm Pro
Ook met deze extensie kun je formulieren bouwen. Ook hier kun je zowel eenvoudige als complexe formulieren maken. Het is dus een echte concurrent van Chronoforms 6.
In dit artikel wil ik beide formulier extensies eens tegen het licht houden en kijken waar precies de verschillen zitten.
Ik zal hierbij gebruik maken van de gratis versie van Chronoforms 6 en van een betaalde versie van RSForm Pro. Ik gebruik namelijk op mijn eigen website deze laatste extensie. Ik heb daar destijds voor gekozen, niet omdat ik het toen een betere extensie vond dan Chronoforms, maar omdat ik toen gebruik heb gemaakt van een mooie aanbieding waarbij ik een levenslange licensie kreeg voor RSForm Pro.
Het feit dat ik zelf deze extensie gebruik, komt dus daardoor. Ik ben ten aanzien van deze vergelijking zo objectief mogelijk en ik ben verder ook onafhankelijk in deze. Ik heb geen belangen in Chronoforms noch RSForm Pro.
Het werken met deze twee extensies
Welke form builder extensie werkt nu het prettigst, Chronoforms of RSForms Pro? Het is bij deze vraag al lastig om objectief te blijven.
Het is heel persoonlijk wat je prettig vind werken, wat je een fijne werkomgeving vindt. Ik heb daarom maar een video gemaakt van beide extensies. In de eerste video zie je hoe je een eenvoudig contactformulier opzet met Chronoforms 6, in de tweede zie je de opbouw van een zelfde formulier maar dan met RSForm Pro.
Een eenvoudig contactformulier met Chronoforms 6
Een eenvoudig contactformulier met RSForm Pro
De interface van Chronoforms 6 en RSForm Pro
Als je de bovenstaande video's hebt bekeken, kun je voor jezelf bepalen welke van de twee extensies voor jou het prettigst werkt.
Wat mij opvalt, is dat het scherm (of de interface zo je wilt) van Chronoforms 6 een stuk moderner aandoet dan dat van RSForm Pro. Zo vind ik persoonlijk de drag en drop functie erg prettig werken.
Vergeleken daarmee ziet de interface van RSForm Pro er tamelijk gedateerd uit. Ook de knopjes om de velden in de juiste volgorde op je formulier te zetten ogen simpel.
Chronoforms 6 interface

RSForm Pro interface

De velden in Chronoforms 6 krijgen op verschillende manieren hun benaming. Zo vul je een veldnaam en ID in maar wanneer je een veld opslaat, dan kan het blok waarin het veld zich bevindt ook een naam krijgen (je kunt ook de standaard naam laten staan).
De naam en ID van een veld zijn later nodig om bepaalde zaken te laten werken, maar ook de blok namen hebben een functie. Persoonlijk vind ik dit wat verwarrend werken. Zeker wanneer een niet zo ervaren gebruiker aan de slag gaat met het maken van formulieren met Chronoforms 6.
In RSForm Pro krijgen velden in principe één naam waarmee ze uniek geïndentificeerd worden in het formulier. Met behulp van de naam van een veld kun je bij de verwerking van het formulier bepaalde functies regelen.
Ik denk dat dit, zeker voor minder ervaren gebruikers prettiger werkt en duidelijker is.
Werken met Chronoforms 6 en RSForm Pro
Wanneer je een redelijk eenvoudig formulier wilt maken, dan zul je in beide extensies redelijk snel je weg kunnen vinden. Echter, naar mijn persoonlijke smaak werkt het allemaal net wat gemakkelijker en intuïtiever in RSForm Pro dan in Chronoform 6.
Zeker wanneer je naar de setup van het formulier kijkt, dus het regelen van de logica wanneer het formulier verzonden wordt, vind ik RSForm Pro gemakkelijker.
In RSForm Pro kun je bijvoorbeeld vrij eenvoudig regelen dat het ingevulde formulier naar jou gestuurd wordt, en dat de gebruiker die het formulier invult meteen een bevestigingsmail krijgt.
Bij Chronoforms 6 moet je hiervoor nogal wat events slepen naar je formulier om alles goed af te handelen.
Over het geheel genomen vind ik het werken in RSForm Pro gemakkelijker dan werken in Chronoforms 6. Maar uiteraard is dit mijn persoonlijke ervaring en dus volstrekt niet objectief.
Wellicht vind jij Chronoforms 6 juist gemakkelijker werken. Wat je in ieder geval kunt stellen, is dat de formulieren van beide extensies probleemloos werken nadat je alles goed hebt opgezet.
Geavanceerde mogelijkheden
Met zowel Chronoforms 6 als RSForms Pro kun je complexe formulieren maken met geavanceerde mogelijkheden. Wat hierbij opvalt is dat in Chronoforms 6 alle functionaliteit aan boord zit van het component. Wanneer je in RSForm Pro geavanceerde functies wilt toevoegen aan je formulier, dan dien je daarvoor extra plugins toe te voegen.
Zo zit bijvoorbeeld Google nocaptcha Recaptcha standaard in Chronoforms 6, terwijl je hiervoor bij RSForm Pro een extra plugin moet installeren.
Een ander voorbeeld, met beide componenten kun je een Joomla gebruikers registratieformulier maken. In Chronoforms 6 zit dit al standaard in het component, terwijl je hiervoor bij RSForm Pro ook een plugin moet installeren.
Overigens, als je RSForm Pro aanschaft, dan kun je deze plugins gewoon gratis downloaden.
Met beide formulier extensies is het ook mogelijk om formulieren te maken die database bewerkingen doen, en je kunt zelfs database tabellen van andere extensies gebruiken.
Zou je dus een formulier willen maken waarbij bijvoorbeeld een aantal velden automatisch gevuld worden met data uit tabellen van een andere extensie, dan kan dit.
Documentatie
Bij geavanceerde extensies zoals Chronoforms 6 en RSForm Pro is een goed stuk documentatie essentieel. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het bijna ondoenlijk wordt om alles vanzelf maar te begrijpen.
Wanneer je naar de documentatie van Chronoforms 6 kijkt, dan valt op dat deze redelijk goed te gebruiken is om een eenvoudig formulier op te zetten. Wil je echter meer de diepte in en meer geavanceerde functies in je formulier maken, dan schiet de documentatie in mijn ogen nog tekort.

Lang niet alle mogelijkheden van Chronoforms 6 worden in de manual besproken en als je kijkt naar bijvoorbeeld de uitleg over database bewerkingen, dan vind ik deze zeker voor minder ervaren gebruikers niet echt duidelijk.
Ik heb zelf het gevoel (en dit is niet gebaseerd op feiten) dat de makers van Chronoforms 6 nog te weinig tijd hebben gehad om een gedegen stuk documentatie te maken bij hun product.
De documentatie van RSForm Pro is behoorlijk uitgebreid en zowel de meer eenvoudige zaken als geavanceerde functies komen aan bod.
De meeste instructies worden vergezeld van verduidelijkende afbeeldingen en er zijn ook een aantal nuttige video tutorials te vinden.
Desondanks kan het nog steeds lastig zijn om een zeer complex formulier te maken, omdat dit gewoon vrij ingewikkelde materie is. Maar voor de meeste zaken kun je goed uit de voeten met de documentatie die beschikbaar is voor RSForm Pro.
Mocht er nu toch eens iets zijn waar je niet uitkomt, dan zou je eens een beroep kunnen doen op de support mogelijkheden van zowel Chronoforms 6 als RSForm Pro.
Ik heb de proef eens op de som genomen, en ik heb eens een vraag ingestuurd bij beide extensie bouwers om te zien hoe ze zouden reageren.
Kwaliteit van de support
Naast documentatie en FAQ's bieden de bouwers van zowel Chronoforms 6 als RSForm Pro extra support aan. Zo vind je op beide websites een forum waar je je vragen kunt stellen.
In het forum op de website van Chronoengine (de makers van Chronoforms 6) zie je dat met name twee personen actief zijn in het bieden van hulp, namelijk Max (volgens mij de ontwikkelaar van Chronoforms) en Greyhead (ik weet niet zeker of hij in dienst is van Chronoengine maar hij is zeker erg deskundig).
Zowel Max als Greyhead leveren goede support via het forum, en lijken zich echt goed in te zetten om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
Op het forum op de website van RSJoomla (de makers van RSForm Pro) zijn het meer de gebruikers die actief zijn en elkaar helpen. Wanneer je echt support wilt van RSJoomla, dan kun je gebruik maken van het ticket systeem.
Omdat ik zelf wel van persoonlijk contact hou, heb ik een supportvraag gestuurd naar zowel Chronoengine als RSJoomla. Ik heb dit bij Chronoengine gedaan via het contactformulier op hun site, bij RSJoomla gebruikte ik het ticket systeem.
Het support team van RSJoomla reageerde binnen een kwartier met een keurig antwoord waarmee ik echt verder kon. Nu sta ik uiteraard wel geregistreerd als klant bij RSForm Pro, dus het kan zijn dat er daarom een snelle reactie kwam. Maar ik herinner me nog dat ik destijds, voor ik zelf RSForm Pro aanschafte, ook een vraag stelde via het ticket systeem en dat er toen ook een snelle en goede reactie kwam.
Een reactie van Chronoengine heb ik tot nu toe helaas nog niet mogen ontvangen.
Wat kost het?
RSForm Pro kun je aanschaffen vanaf €19,-. Je krijgt dan een licensie voor een enkele website en 12 maanden support en updates.
Een licensie voor een onbeperkt aantal websites en 6 maanden support en updates kost €59,-. Wil je ipv 6 maanden 12 maanden support en updates voor een onbeperkt aantal websites, dan kost dit €99,-.
Als je kijkt naar de prijs van Chronoforms, dan kost een licensie voor één website $14,99. Wil je licensies voor 3 websites dan betaal je hiervoor $29,99 en als je ineens 999 licensies afneemt, dan kost dit $199,99.
Op de site van Chronoengine staat dat dit een "one time payment" betreft. Je betaalt dus kennelijk niet per jaar.
Overigens is het me niet duidelijk of de licensies ook gelden voor toekomstige versies, of dat je weer nieuwe licensies moet aanschaffen wanneer Chronoforms 7 zou uitkomen.
Conclusie
Het is lastig om een winnaar aan te wijzen in deze vergelijking. Er zijn een aantal objectieve zaken te noemen en een aantal persoonlijke zaken die belangrijk zijn bij de afwegingen voor het maken van een keuze.
Zoek je nu een goede extensie om een eenvoudig formulier mee te maken en wil je niets betalen, dan is de keuze snel gemaakt. Chronoforms 6 heeft een gratis variant waarmee je al prima formulieren kunt maken.
Als je naar objectieve zaken kijkt, dan kun je kijken naar prijs, mogelijkheden en beschikbare documentatie en support.
Van de twee extensies heeft uiteindelijk Chronoforms de laagste prijs. Je betaal één keer $14,99 voor een enkele licensie en daarna betaal je niet weer.
Voor RSForm Pro betaal je €19 euro voor een enkele licensie en je hebt dan een jaar recht op support en updates.
De documentatie lijkt bij RSForm Pro beter voor elkaar. De manual van Chronoforms 6 is in mijn ogen nog niet helemaal compleet.
De support bij zowel Chronoengine als RSJoomla is goed voor elkaar. Chronoengine heeft een forum waarop ook de extensie ontwikkelaar zelf actief is. RSJoomla heeft een ticket systeem en men reageert snel en goed op ingestuurde tickets.
Als je kijkt naar de subjectieve zaken, dan gaat het vooral over hoe prettig je het vindt om met deze extensies te werken. Persoonlijk vind ik de interface van Chronoforms 6 er mooier en moderner uitzien.
Aan de andere kant vind ik het prettiger werken in RSForms Pro. Ik heb het idee dat je gemakkelijker een goed werkend formulier in elkaar zet met deze extensie.
Welke moet je kiezen?
Beide formulier extensies hebben hun sterke punten en hun te verbeteren punten. Er is niet een heel duidelijke winnaar wat mij betreft.
Kijk je vooral naar de prijs, dan zou je Chronoforms 6 moeten kiezen. Ook als je veel waarde hecht aan een moderne interface met drag en drop functionaliteit, is Chronoforms 6 de beste keuze.
Als documentatie en support juist het belangrijkst is, dan kun je het beste RSForm Pro nemen. En, maar dat is dan weer mijn persoonlijke voorkeur, RSForm Pro werkt gemakkelijker. Dit zou voor mij de reden zijn om voor RSForm Pro te kiezen.
Maar, op welke van deze twee extensies je keuze ook valt, je haalt in beide gevallen een extensie in huis waarmee je uitstekende formulieren kunt maken.
Gebruik jij nu één van deze extensies, laat dan jouw ervaringen weten in de reacties hieronder.
Waar kun je deze extensies vinden?
Je kunt Chronoforms 6 en RSForm Pro downloaden op de websites van de ontwikkelaars van deze extensies.
. .