Een inhoudsopgave boven Joomla artikelen

In de onderstaande video ontdek je hoe je snel een inhoudsopgave maakt boven een Joomla artikel. Zeker wanneer je een lang artikel op je website plaatst, kan zo’n inhoudsopgave van toegevoegde waarde zijn voor je website bezoekers en zorgen voor extra gebruikersgemak.

Ik heb voor het maken van de inhoudsopgave gebruik gemaakt van de quick index plugin van Regular Labs.

Hoe werkt de Quick Index plugin

Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd, dan kun je met één tag meteen een inhoudsopgave boven je artikel krijgen. Maar hoe weet de plugin nu wat de inhoudsstructuur is van je artikel?

Wel, de plugin kijkt naar de kopteksten in je artikel. Wanneer je een artikel schrijft en je gebruikt meerdere kopteksten (kop1, kop2 etc) om structuur aan te brengen, dan wordt op basis van deze kopteksten de inhoudsopgave aangemaakt.

Kun je geen inhoudsopgave maken zonder extensie?

Zeker, je kunt in Joomla zonder het gebruik van een extra extensie al een inhoudsopgave maken voor je artikelen. Dit doe je met de “nieuwe pagina” (pagebreak) optie. Hiermee kun je hoofdstukken aanmaken in je artikelen en vervolgens deze tonen in een inhoudsopgave.

Op zich werkt dit ook goed, ware het niet dat de quick index plugin een stuk sneller en gemakkelijker werkt.

Waarom heb ik een inhoudsopgave nodig?

Je hebt niet persé een inhoudsopgave nodig, maar het kan zeker handig zijn voor de bezoekers van je website. Wanneer je een heel lang artikel hebt geschreven, dan kan dit voor bezoekers afschrikwekkend werken. Hoe interessant en waardevol je artikel ook is, het moet wel helemaal gelezen worden.

Wanneer je bovenaan je artikel nu een inhoudsopgave plaatst, dan kan je bezoeker meteen zien wat globaal de inhoud van je artikel is en je bezoeker kan eventueel als snel naar een bepaald hoofdstuk toe gaan.

Je geeft hiermee je bezoeker eigenlijk meer controle, en dat is wat mensen over het algemeen erg prettig vinden.

You have no rights to post comments