Joomla 4 Een Sneak Preview

Joomla 4 is de volgende major release van Joomla. Op dit moment is deze versie nog in het beginstadium van ontwikkeling. Er is zelfs nog geen alpha versie van Joomla 4.

Het kan dus nog een tijd duren, voordat je zult kunnen upgraden naar Joomla 4. Eerst zullen nog de versies 3.8 en 3.9 worden uitgebracht.

Toch wil ik je nu al een stukje meenemen in de toekomst van Joomla met deze sneak preview.

Hoe gaat Joomla 4 eruit zien?

Ik heb een ontwikkelversie gedownload en geïnstalleerd op een testomgeving. Vervolgens heb ik een korte video gemaakt van de beheeromgeving van Joomla 4. Deze video kun je hieronder bekijken:

In de video zie je het nieuwe administrator template (Atum) en het nieuwe frontend template (Aurora). Wat je vooral ziet, is dat het uiterlijk van de beheeromgeving gewijzigd is. Inhoudelijk zijn er nog niet veel verschillen ten opzichte van Joomla 3.

De ontwikkelversie van Joomla 4 is nog verre van perfect. Op zich ook logisch, de ontwikkeling staat nog aan het begin dus er is nog veel te verbeteren. En dit zal ook gebeuren.

Minimale PHP versie

Voor Joomla 4 zal PHP 7 vereist zijn. Waar op dit moment (voor Joomla 3) nog minimaal PHP 5.3 vereist is, zal dit dus voor Joomla 4 PHP 7 zijn.

Dit betekent dat Joomla 4 niet zal werken op PHP 5. Gelukkig bieden de meeste webhosters inmiddels wel PHP 7 aan, maar goed om dit even te checken voor je gaat upgraden naar Joomla 4 (wanneer deze versie uitkomt).

Bootstrap 4

Joomla 4 zal ondersteuning bieden voor Bootstrap 4. Bootstrap is het framework waarmee je je website responsive en mobiel vriendelijk maakt.

Op dit moment ondersteunt Joomla Bootstrap 2. Dus de ondersteuning voor Bootstrap 4 zal een behoorlijke vooruitgang betekenen.

Voorbeeld data

Zoals je weet, kun je tijdens het installeren van Joomla kiezen of je voorbeeld data wilt installeren. Mocht je dit niet doen, dan is het lastig om na de installatie alsnog deze voorbeeld data te installeren.

In Joomla 4 vind je de mogelijkheid om ook na de installatie alsnog voorbeeld data te installeren.

Wanneer upgraden?

Wat ik al eerder aangaf, het duurt nog een poos voordat Joomla 4 zal worden uitgebracht. Eerst komen nog Joomla 3.8 en 3.9. Dus voorlopig is er nog geen upgrade beschikbaar naar Joomla 4. Het zou zomaar nog meer dan een jaar kunnen duren voordat Joomla 4 daadwerkelijk uitkomt.

Meer informatie over Joomla 4 kun je vinden op de Joomla Developer Roadmap pagina.

You have no rights to post comments