Wanneer je inlogt in de beheeromgeving van Joomla, dan vind je in de algemene instellingen de SEO instellingen. Met deze SEO instellingen kun je de URL's van je Joomla website zoekmachine vriendelijk maken.

Zoekmachine vriendelijke URL's

Deze eerste optie staat standaard aan in Joomla en zorgt voor mooie URL's. De URL's zien er als volgt uit: http://jouwsite.nl/index.php/1-categorie/1-artikel .

In bovenstaand voorbeeld heb je dus een artikel geopend met de titel "artikel" en het ID van het artikel is 1. Het artikel staat in een categorie met de titel "categorie" en het ID van de categorie is ook 1.

Zou een artikel het ID 16 hebben en de titel test, en dit artikel zou in de categorie diversen staan, welke ID 4 heeft, dan ziet de URL er zo uit: http://jouwsite.nl/index.php/4-diversen/16-test .

Op zich zijn dit al redelijke URL's, maar het kan natuurlijk nog mooier. Bijvoorbeeld het verwijderen van index.php uit de URL zou het al een stuk beter maken. Dit kun je regelen met de tweede optie.

Gebruik URL herschrijven (mod_rewrite)

Dit is een functionaliteit van de Apache webserver. De meeste websites worden gehost op een apache webserver. Om URL herschrijven te kunnen gebruiken, moet je het htaccess.txt bestand (wat standaard in Joomla zit) hernoemen naar .htaccess.

Wanneer je dan de optie "URL herschrijven" activeert, zal index.php uit je URL's verdwijnen. Een voorbeeld van hoe een URL er dan uitziet, is: http://jouwsite.nl/1-categorie/1-artikel.

Wordt jouw website nu niet op Apache maar op bijvoorbeeld Internet Information Server (IIS) gehost, dan moet je het web.config.txt bestand hernoemen naar web.config.

En je moet dan nog de server beheerder vragen om URL herschrijven te activeren.

Voeg een achtervoegsel aan URL's toe

Wanneer je deze optie aanzet, komt er achter je URL's .html te staan (of een andere bestandsextensie, afhankelijk van het doctype dat je hebt ingesteld).

Ik zou deze optie niet aanzetten. Hoe korter een URL hoe beter (wat mij betreft).

Uiteraard heb ik van bovenstaande instellingen een video gemaakt om één en ander verder duidelijk te maken:

URL's zonder ID's

In de voorbeelden hierboven, zie je steeds categorie en artikel ID's in de URL's. Wanneer je ook deze ID's wilt verwijderen, moet je menu items aanmaken naar de betreffende categorieën en/of artikelen.

Stel je hebt een categorie met titel diversen en ID 14, dan zou je een menu item (van het type categorie-blog of categorie-lijst) kunnen aanmaken naar deze categorie. Wanneer je dan een artikel uit deze categorie opent, dan wordt de URL: http://jouwsite.nl/diversen/1-artikel .

Je ziet dat de categorie ID uit de URL is verdwenen. Het artikel ID blijft echter wel aanwezig. Zou je deze ook willen verwijderen, dan moet je ook een menu item naar het artikel aanmaken, maar je kunt je voorstellen dat dat ondoenlijk is wanneer je een groot aantal artikelen hebt.

Overigens komt er in Joomla 3.8 een nieuw routing systeem uit (het routing systeem zorgt voor het aanmaken van de URL's), waarmee het mogelijk wordt URL's zonder ID's te maken.

You have no rights to post comments