Het Joomla zoeken component aanpassen

Ik krijg dagelijks vragen via de mail en regelmatig denk ik: "dit is ook interessant voor andere mensen". Zo ook met de vraag die ik vorige week kreeg van Rolf (één van mijn klanten).

Rolf had een zoekmodule op zijn Joomla website gezet, alleen was hij niet zo tevreden met de zoekresultaten pagina. Dus, de pagina met zoekresultaten die je ziet als je ergens op gezocht hebt.

Naast de zoekresultaten laat deze pagina ook allerlei andere zaken zien. Dit zijn wel zaken die gerelateerd zijn aan het zoeken, maar echt overzichtelijker (en strakker) wordt het er niet van.

De vraag van Rolf was dus: hoe kom ik van al die extra zoekopties af op de zoekresultaten pagina?"

De opties in het zoeken component

Wanneer je de zoekresultaten pagina in Joomla strakker wilt maken, dan is de eerste plek waar je moet kijken: de opties in het zoeken component.

Bij de opties vind je een aantal zaken die je kunt aan- of uitzetten. Wanneer je alles uitzet, begint de zoekresultaten pagina er al een stuk overzichtelijker uit te zien.

Echter, er is één onderdeel wat zich niet via de opties laat verwijderen, namelijk een dropdown keuze veld waarmee je aangeeft hoeveel zoekresultaten je op een pagina wilt tonen.

Om dit veld te verwijderen, is iets meer inspanning nodig.

Een template override voor het zoeken component

Om dit laatste element te verwijderen, dien je een template override te maken. Met een template override haal je een stukje van de Joomla core bestanden naar je template, alwaar je ze naar eigen inzicht kunt wijzigen.

Je kunt dus met een template override bepaalde Joomla zaken veranderen, zonder dat je daadwerkelijk de bestanden van Joomla zelf wijzigt.

In de onderstaande video laat ik je exact zien welke template override je moet maken om een zoekresultaten pagina te krijgen die daadwerkelijk alleen maar zoekresultaten laat zien en geen andere zaken:

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen