Joomla 3.7 nieuwe router

In maart komt Joomla 3.7 uit. Deze nieuwe versie heeft een aantal interessante nieuwe zaken aan boord. Vandaag gaan we naar het nieuwe routing systeem kijken wat te vinden zal zijn in Joomla 3.7.

Wat doet het routing systeem in Joomla ?

Het routing systeem zorgt voor het genereren van de url's van je website. Een url (Uniform Resource Locator) is het adres van een pagina op je website. Dus, het adres wat je ziet in de adresbalk van je browser.

In Joomla heb je meerdere opties voor het genereren van de url's. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen of je wel of niet zoekmachine vriendelijke url's wilt (en uiteraard wil je dat).

ID's in je url's

Een nadeel van de huidige router in Joomla is dat je wel zoekmachine vriendelijke url's kunt maken, maar dat je in deze url's altijd ID's ziet. Dus, de categorie ID's en de artikel ID's.

Stel je hebt een artikel en dit artikel bevindt zich in een categorie. De categorie heeft ID 16 en het artikel heeft ID 21, dan wordt dit de url: mijnsite.nl/16-categorie/21-artikel.

Uiteraard zou het veel mooier zijn om een url zonder ID's te hebben, dus op deze manier: mijnsite.nl/categorie/artikel. Helaas is dit niet zomaar mogelijk in Joomla.

Je kunt op dit moment wel ID vrije url's krijgen, maar dan moet je voor alle categorieën en artikelen een menu item aanmaken. Nu is dit voor de categorieën nog wel te doen. Maar stel je voor dat ik op deze website voor al mijn artikelen een menu item zou moeten aanmaken, dan zou ik dus honderden menu items nodig hebben.

Dit is dus niet echt een werkbare situatie.

De nieuwe router in Joomla 3.7

In deze nieuwe router kun je dus instellen dat er geen ID's meer getoond worden in je url's. Je kunt nu dus eindelijk in Joomla ook echt mooie url's maken.

Om mooie, ID vrije url's te maken, moet je wel de hoofd parent een menu item geven. Stel je hebt een artikel in een categorie, dan moet deze categorie een menu item krijgen. De url van het artikel wordt dan helemaal ID vrij.

Ook sub categorieën worden in de url getoond zonder ID. Je hebt dus alleen op hoofdcategorie niveau menu items nodig om volledig ID vrije url's te krijgen.

Uiteraard heb ik een video gemaakt, waarin ik je de nieuwe router in Joomla 3.7 laat zien:

Moet ik de nieuwe router meteen aanzetten ?

Wanneer Joomla 3.7 uitkomt en je voert de update uit op je website, dan maakt je website niet meteen gebruik van de nieuwe routing. Dit betekent dat je url's dus in eerste instantie ongewijzigd blijven.

Zou je nu de nieuwe router aanzetten en de optie om de ID's te verwijderen aanzetten, dan wijzigen dus de url's op je website.

Dit kan een behoorlijke impact hebben op je zoekmachine optimalisatie. Immers, in de Google index staan jouw website pagina's nog met ID's opgeslagen. Wanneer men nu via Google jouw site wil openen, krijgt men dan dus een 404 niet gevonden melding.

Dus, voordat je de nieuwe routing gaat gebruiken, zorg eerst voor goede omleidingen (redirects) van de oude url's (met ID's) naar de nieuwe url's (zonder ID's). Op deze manier zorg je er voor dat mensen op de juiste pagina uitkomen, ook als ze via de oude url komen.

Als je een nieuwe website gaat bouwen met Joomla 3.7, en je hebt dus nog geen bestaande url's, dan is het absoluut aan te raden om meteen de nieuwe router te gebruiken en de optie om ID vrije url's te krijgen meteen aan te zetten.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen