Recaptcha in Joomla

Joomla heeft standaard ondersteuning voor Recaptcha aan boord. Recaptcha is de antispam oplossing van Google waarmee je je website formulieren kunt beveiligen tegen spam.

Hoe werken spammers ?

Als je een formulier op je website hebt, dan is dit interessant voor een spammer. Via dit formulier kan een spammer namelijk spam sturen.

Uiteraard gaat een spammer niet zelf duizend keer handmatig je formulier invullen, het spammen gaat volledig geautomatiseerd.

Iemand die spam wil versturen, gebruikt hiervoor scripts. Een script is een stukje code waarmee geautomatiseerd bepaalde taken uitgevoerd kunnen worden. Zo gebruiken spammers scripts om websites te zoeken met onbeveiligde formulieren. Wanneer zo'n formulier aangetroffen wordt, dan zal een ander script dit formulier gaan misbruiken door het heel vaak achter elkaar in te vullen met spam tekst en dit te versturen.

Dit resulteert dus in grote hoeveelheden mails in je mailbox en een overbelasting van je website en/of de webserver.

Trouwens, dergelijke spam scripts worden spam robots of spam bots genoemd.

Joomla registratie spam

Wanneer je in je Joomla website mensen de mogelijkheid biedt zich te registreren, dan open je hiermee een extra formulier op je website. Immers, het registreren gaat ook via een formulier en kan dus ook misbruikt worden.

Spam op je registratie formulier kan leiden tot honderden nieuwe aanmeldingen op je website. Dus allemaal gebruikersaccounts die je liever niet wilt.

Belangrijk dus om je formulier te beveiligen tegen spam.

Hoe werkt Recaptcha ?

De eerste vormen van Recaptcha lieten een plaatje zien met daarin een aantal tekens. De persoon die het formulier invult, moet eerst deze tekens over typen, alvorens het formulier verstuurd kan worden.

Een spam robot kan wel geautomatiseerd een formulier invullen, maar kan niet het plaatje uitlezen. Dus, het overtypen van de tekens uit het plaatje lukte de spam robots niet en daarmee het versturen van spam ook niet.

Dit werkte eerst prima, maar het was niet echt gebruikersvriendelijk. En na verloop van tijd lukte het ook de spambots steeds beter om tekens in te vullen en dus deze beveiliging te omzeilen.

Google Recaptcha 2.0

Inmiddels heeft Google een hele nieuwe Recaptcha versie uitgebracht (alhoewel nieuw, deze versie bestaat inmiddels ook al weer een tijdje). Met deze Recaptcha 2.0 versie, hoeven mensen geen tekens meer over te typen.

Het enige wat men nu nog hoeft te doen, is een vinkje aanzetten dat je geen robot bent. Hiermee wordt natuurlijk bedoeld dat je geen spam robot bent.

Echte mensen kunnen dit vinkje wel aanzetten, spam bots kunnen dit niet. Dus, hiermee lukt het de spambots niet meer om spam via je formulieren te verzenden.

Joomla heeft standaard ondersteuning aan boord voor zowel Recaptcha 1.0 als 2.0. Hoe je dit aanzet en gebruikt op je Joomla site, kun je in de onderstaande video zien:

De Recaptcha sleutels

In de video zie je dat je voor het gebruik van Recaptcha een site sleutel en een geheime sleutel nodig hebt. Deze kun je op de Recaptcha site van Google verkrijgen.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen