De Joomla Blog Weergave Tweaken

Joomla biedt veel mogelijkheden om te variëren met de weergave van pagina's op je website. Ik heb hier voor de blog weergave op mijn eigen website ook gebruik van gemaakt. Wanneer je kijkt op mijn blog pagina, dan zie je dat de weergave er niet helemaal standaard uit ziet.

Joomla blog weergave met artikelen als tegels

De artikelen die je ziet op mijn blog pagina, worden gepresenteerd als een soort tegels. Je ziet alleen de artikel titel en een afbeelding en verder nog wat artikel info. Je ziet dus nog geen artikeltekst.

De artikeltekst wordt pas getoond, zodra je vanaf mijn blog pagina een artikel opent.

Blogweergave Netspecialist

Ik krijg regelmatig vragen van mensen hoe ik deze blogweergave zo gemaakt heb en welke extensies ik hiervoor heb gebruikt. Nou, om op het laatste te antwoorden, voor mijn blog weergave is geen enkele extensie gebruikt. Het is dus allemaal puur Joomla (en een klein beetje CSS code).

De Joomla categorie blog opties

Wanneer je een menu item aanmaakt van het type categorie blog, dan vind je in dit menu item een aantal weergave opties (deze vind je ook in menu items van het type "speciale artikelen").

Onder de tab "blogweergave" kun je instellen hoe de artikelen gerangschikt moeten worden op je blogpagina. Dus, hoeveel artikelen worden er getoond, hoeveel artikelen zet je naast elkaar etc.

Onder de tab "opties" kun je exact bepalen welke Joomla onderdelen je bij de artikelen wilt tonen, dus wil je de auteursnaam tonen, wil je de leesmeer link tonen, wil je de print- en mailiconen tonen enzovoorts.

Joomla blogweergave opties

Wanneer je deze zaken instelt, ben je al aardig onderweg richting het presenteren van je artikelen als tegels.

De instellingen in een Joomla artikel

Ook in de artikelen kun je een aantal zaken instellen die van invloed zijn op de blogweergave. Zo zou je een afbeelding voor de introtekst kunnen toevoegen (in een artikel vind je deze optie onder de tab "afbeeldingen en links").

Verder kun je er voor zorgen dat je artikelteksten niet getoond worden in de blogweergave, maar alleen wanneer je het artikel opent. Dit doe je door helemaal bovenin het artikel een "lees meer" link te plaatsen.

De Afbeeldingen en links optie in Joomla artikelen

Deze artikel instellingen in combinatie met de instellingen van het menu item, zorgen nog meer voor dat tegel effect in de blogweergave.

Extra CSS toevoegen aan het template

De laatste stap om het tegel effect echt af te maken, is de toevoeging van een paar regels CSS code in het template dat je gebruikt.

Kortom, zonder gebruik te maken van extensies kun je echt hele mooie blogweergaves maken in Joomla. Uiteraard ben ik me er van bewust dat een video zaken veel duidelijker kan maken, daarom de onderstaande video over het tweaken van de Joomla blog weergave:

Test eerst je Joomla blog weergave

Ik zou het tweaken van de blogweergave niet meteen op je live site doen. Beter is het om eerst op een testomgeving te kijken hoe het allemaal lijkt en of het inderdaad geschikt is voor je website.

Je kunt voor zo'n testomgeving het beste een backup maken van je site en dan deze backup installeren op een testomgeving (bijvoorbeeld in XAMPP).

Je krijgt dan een kopie van je website in je testomgeving, waarmee je naar hartelust kunt experimenteren.

You have no rights to post comments