Joomla Browser Caching

Tegenwoordig is snelheid een erg belangrijk begrip voor websites. Mensen willen niet lang wachten, dus een trage website zorgt voor ergenis en zorgt er voor dat mensen je website wegklikken.

Zeker wanneer je bezoekers een mobiel apparaat gebruiken om je website te bekijken, is snelheid erg belangrijk.

Daarnaast vinden ook zoekmachines als Google het erg belangrijk dat websites snel laden. Snelheid is een ranking factor. Belangrijk dus om je website zo snel mogelijk te laten zijn.

Je Joomla website sneller maken

Om je Joomla website sneller te maken, kun je heel veel zaken doen. Wil je echter snel en eenvoudig een verbetering doorvoeren dan zou je kunnen denken aan het inschakelen van browser caching.

Wanneer iemand jouw website bezoekt, dan worden alle onderdelen van je website via het internet naar de browser van je bezoeker gestuurd. Zo gaan alle afbeeldingen over het internet, maar ook javascripts, stylesheets, html code etc.

Wanneer iemand kort daarna nogmaals je website bezoekt, dan worden al deze onderdelen nog een keer over het internet naar de browser van je bezoeker gestuurd.

internet bekabeling

Wanneer deze onderdelen niet gewijzigd zijn sinds het vorige bezoek, dan is het opnieuw sturen er van eigenlijk overbodig.

Website onderdelen opslaan

Het laden van je website zou natuurlijk veel sneller gaan, wanneer alle onderdelen niet meer over het internet naar de browser van je bezoeker gestuurd hoeven te worden.

Stel dat de browser van je bezoeker bepaalde onderdelen kan opslaan in een geheugen. Dan kan de browser bij een volgend bezoek aan je website deze onderdelen gewoon vanaf dit geheugen laden. Deze onderdelen hoeven dan dus niet meer via het internet verzonden te worden.

Hierdoor kan het laden van je website door je bezoeker een stuk sneller gaan.

De browser instructies geven

Wanneer je de browser van je bezoeker niets vertelt, zal deze geen onderdelen van je website opslaan. Je moet dus echt instructies geven over welke bestanden opgeslagen moeten worden en hoe lang.

Dit kun je doen door een klein stukje code toe te voegen aan je .htaccess bestand. Het gemakkelijkst doe je dit door in te loggen op het control panel van je hoster en daar naar de bestanden en mappen van je website te gaan. In de root van je website vind je het .htaccess bestand (heb je geen .htaccess bestand, dan moet je het htaccess.txt bestand hernoemen naar .htaccess).

Open met een editor (die mogelijkheid zal het control panel van je hoster bieden) het .htaccess bestand en helemaal onderin plaats je de onderstaande code:

<IfModule mod_expires.c>
FileETag MTime Size
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain text/html text/xml text/css application/xml application/xhtml+xml application/rss+xml application/javascript application/x-javascript
ExpiresActive On
ExpiresDefault "access plus 1 seconds"
ExpiresByType text/html "access plus 600 seconds"
ExpiresByType application/xhtml+xml "access plus 600 seconds"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 month "
ExpiresByType application/javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
</IfModule>

In de bovenstaande code zie je dat zaken die regelmatig kunnen wijzigen (bijvoorbeeld de html van je website) maar kort opgeslagen wordt (600 seconden). Na deze 600 seconden zal de browser dit weer opnieuw laden van je website.

Zaken die minder vaak wijzigen (zoals css bestanden en javascript bestanden) worden een maand bewaard, alvorens ze weer opnieuw van je site geladen zullen worden.

Afbeeldingen staan in de bovenstaande code op een jaar. De kans zal niet groot zijn dat je heel vaak afbeeldingen wijzigt.

Wanneer je website vaak wijzigt

Dan kan browser caching een minder goed idee zijn. Stel dat je een website bouwt voor een klant, en je bent druk aan het bouwen, ontwerpen en testen. Dan wil je natuurlijk graag dat je klant meteen de laatste ontwikkelingen kan zien.

Wanneer je browser caching toepast, dan ziet je klant dus de website onderdelen die de browser in het cache geheugen heeft staan. Dus, heb je een wijziging aan een css bestand doorgevoerd, dan ziet je klant dit niet (tenzij je klant eerst de browser cache leegt).

In een dergelijk geval is browser caching dus wellicht niet zo handig.

Testen of browser caching werkt

Het effect van browser caching kun je zien door je website eens te testen op bijvoorbeeld tools.pingdom.com. Test je site voordat je browser caching aan zet en nogmaals nadat je browser caching hebt aangezet.

Je zult zien dat je website voor wat betreft snelheid beter scoort.

Overigens, als je je website test op tools.pingdom.com, selecteer dan bij "test from" de dichtsbijzijnde server. Voor de meesten zal dat Stockholm zijn.

You have no rights to post comments