Tabs en sliders voor Joomla artikelen

Gast blogpost van Kalinka van Ravestijn

Met de komst van Joomla 1.7 is het mogelijk geworden om je artikelen te voorzien van sliders en tabs. Hiermee voorkom je dat er grote lappen tekst op je scherm komen te staan en kun je je tekst in logische brokken opdelen.

Hoe je dit moet doen is vrij eenvoudig. Ga naar Extensiebeheer -> Plugin Beheer en zoek naar de plugin: Inhoud - Nieuwe pagina (Pagebreaks).

In deze plugin kun je instellingen aanpassen met betrekking tot de weergave van je pagebreaks.

Tabs en sliders in Joomla artikelen

 

 

Hieronder worden de instellingen uit bovenstaande afbeelding uitgelegd:

Toon website titel:

zet iets van je artikel informatie in de HTML titelpagina. Als je dit op verbergen zet, dan zal elke pagina van de pagebreak dezelfde titel hebben.

Koptekst artikelindex:

gaat over de artikel index. Als je dit verbergt, dan wordt de titel of koptekst "Artikel Index" default niet getoond.

Aangepaste koptekst artikelindex:

betekent dat je de tekst van "Artikel Index" kunt aanpassen in wat je wilt.

Inhoudsopgave:

genereert een lijst met links in het artikel, de Artikel Index, op de pagina. Zet je dit op verbergen, dan krijg je geen lijst.

Toon alles:

bepaalt of de link naar het complete artikel beschikbaar is in de Artikel Index.

Presentatiestijl:

geeft je de mogelijkheid om bij gebruik van Pagebreaks:

  • het hele artikel te zien
  • sliders te zien
  • tabs te zien.

Bij Sliders krijg je een lijst met Pagebreak titels te zien, waar je op kunt klikken. Na klikken opent de slide en is het bijbehorende stuk tekst te zien. (vergelijkbaar met de FAQ op Kalinka haar site)

Bij Tabs kun je tabbladen met elk eigen inhoud in je artikel opnemen.

Let op: Niet elke template heeft style voor tabs en sliders. Sliders zullen het in mijn templates wel doen, tabs zijn niet gestyled.

 

Hoe pas ik de pagebreaks toe in mijn artikelen:

Als je besluit om met pagebreaks te gaan werken, met of zonder tabs of sliders, dan kun je dit eenvoudig doen. Klik bij het aanmaken van je artikel onder je tekstverwerker op de knop Nieuwe Pagina (Pagebreak). Je krijgt een popup te zien, waar je de titel en de alias van je Pagina kunt invoeren.

Tabs en sliders in je Joomla artikelen

Sla op. In je artikel verschijnt nu een balk die aangeeft dat je een pagebreak hebt geplaatst. Afhankelijk van je instellingen en presentatiekeus, zal je pagebreak op je website nu werken.

 

Het werkt niet!

Voorwaarde voor de sliders en tabs om te werken is dat je een template gebruikt die de juiste style heeft om de tabs en sliders goed weer te geven. Gelukkig ben je niet beperkt tot het kiezen van een template die dit al heeft, je kunt ook vrij eenvoudig zelf je code toevoegen.

Download hiervoor de css code bij Kalinka en pas hem qua kleur aan naar jouw smaak (kijk in je template.css om bijvoorbeeld kleuren te kopieren van jouw bestaande template, zodat het zoveel mogelijk past bij jouw template).

Plak de CSS code in het template.css bestand van je template.

Open deze stylesheet in je templatemanager en plak helemaal onderaan de (door jou eventueel aangepaste) code van de sliders en tabs style. Sla dit op en stel je artikelen in op Tabs of Slides. Je kunt de style zoveel aanpassen als je wilt.

 

 

You have no rights to post comments