images/joomla-componenten-laden-in-artikelen.png

Joomla wordt standaard uitgerust met de tekstverwerker (editor) tinyMCE. Deze tekstverwerker voldoet prima, en voor de meeste mensen is er geen noodzaak om een andere tekstverwerker te gebruiken.

Toch zijn er op http://extensions.joomla.org meerdere tekstverwerkers te downloaden. De populairste tekstverwerker is JCE. Waarom zou je nu JCE gaan gebruiken in plaats van TinyMCE. Wat zijn de voordelen van de JCE editor ten opzichte van de standaard in Joomla aanwezige tekstverwerker?

Ik zal de beide tekstverwerkers op een aantal punten met elkaar vergelijken. Dit artikel zal echter geen complete vergelijkende test worden tussen deze TinyMCE en JCE. Toch hoop ik dat je na het lezen van dit artikel een beeld zult hebben van de beide tekstverwerkers en je voor je zelf beter een keuze kunt maken welke te gebruiken.

Out of the Box

Hoe zien de beide tekstverwerkers eruit na een nieuwe installatie. Dus, hoe ziet TinyMCE eruit wanneer je Joomla net hebt geïnstalleerd en hoe ziet de JCE tekstverwerker eruit wanneer je deze net hebt geïnstalleerd.

Wat meteen opvalt, is dat JCE veel meer mogelijkheden lijkt te hebben dan TinyMCE. De knoppenbalk van JCE bevat veel meer opties (zie afb.):

TinyMCE na installatie (klik om te vergroten)

TinyMCE na installatie

 

JCE na installatie (klik om te vergroten)

JCE na installatie

 

 

Echter, TinyMCE heeft wel degelijk een meer uitgebreide knoppenbalk, alleen moet je deze eerst aanzetten. Dit doe je door te gaan naar “extensies ? pluginbeheer” daar zoek je de TinyMCE plugin op en die open je. Vervolgens kijk je naar de instellingen aan de rechterkant en daar vind je de optie “functionaliteit”. Zet deze op “uitgebreid” en sla de plugin op. Je ziet dan dat de knoppenbalk veel meer knoppen heeft gekregen (zie afb.):

TinyMCE na aanpassing plugin (klik om te vergroten)

tinyMCE uitgebreid

 

Het werken met beide tekstverwerkers is vergelijkbaar. Je kunt je tekst aanmaken en bewerken zoals je dat ook met een tekstverwerker als bijvoorbeeld MS Word zou doen.

Tekstverwerken

Beide tekstverwerkers hebben een aantal handige gereedschappen aan boord voor het tekstverweerken. Zo kun je met beide tekstverwerkers redelijk eenvoudig tabellen in je artikelen maken. Ook hebben beide tekstverwerkers opties aan boord om de tekst te bewerken (vetgedrukt, cursief, inspringen, kopteksten, tekstkleuren, tekstmarkeringen etc etc).

Dus, wanneer je met de tekstverwerker in Joomla niet meer doet dan gewone tekstverwerking, dan kun je met zowel JCE als TinyMCE uitstekend uit de voeten.

Extra mogelijkheden

Wanneer je meer wilt dan gewoon tekstverwerken, dan worden de verschillen tussen de beide tekstverwerkers groter. Ik wil je twee handelingen laten zien die ik zowel in TinyMCE als in JCE uitvoer. Deze handelingen zijn:

  1. Het toevoegen van hyperlinks
  2. Werken met stylesheets

Ik laat dezehandelingen in de onderstaande video’s zien.

Hyperlinks invoegen

 

Werken met stylesheets

 

Welke moet je nemen?

De keuze voor de TinyMCE of JCE tekstverwerker is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt doen met je Joomla site. Voor het meerendeel van de Joomla gebruikers volstaat TinyMCE. Echter, wanneer je meer mogelijkheden wilt, dan is JCE zeker aan te bevelen.

Daarbij zijn de verschillende opties in JCE gewoon beter uitgewerkt dan in TinyMCE. Zo kun je met JCE beter verschillende soorten hyperlinks invoegen en is de “plaatjes invoeg” functionaliteit beter uitgevoerd in JCE. Eigenlijk alle opties die in beide tekstverwerkers aanwezig zijn, zijn in JCE net wat beter en wat slimmer uitgewerkt.

Daarbij zijn er voor JCE veel uitbreidingen te verkrijgen, waarbij moet worden opgemerkt dat deze niet allemaal gratis zijn.

 

Conclusie

Het kiezen voor het één of het ander blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke voorkeuren. In het geval van de tekstverwerkers TinyMCE of JCE gaat mijn voorkeur uit naar JCE, omdat deze meer functies bevat, beter is uitgewerkt en is uit te breiden.

Heb jij nog meer zaken die jou opvallen aan één van deze twee tekstverwerkers of wil je je persoonlijke voorkeur aangeven, laat dan een reactie achter op dit artikel.

 

 

You have no rights to post comments