De Joomla cache automatisch legen

Joomla kent een cache functie. Met caching wordt bedoeld: het tijdelijk opslaan van pagina's, zodat deze sneller geladen kunnen worden.

Wanneer een bezoeker je site bezoekt en op je site een aantal pagina's opent, dan worden daarvoor steeds gegevens uit de database opgehaald om de pagina samen te stellen voor je bezoeker. Wanneer je caching aanzet in de algemene instellingen (global configuration) dan worden dergelijke database bevragingen tijdelijk opgeslagen. Wanneer nu een bezoeker een pagina opvraagt die gecached is, dan wordt er geen database bevraging uitgevoerd, maar wordt de pagina uit de cache geladen. Dit verhoogt de laadsnelheid van deze pagina.

Wanneer je caching aan hebt staan, dan kan het gebeuren dat je wijzigingen op je site niet meteen ziet. Stel dat je een artikel aanpast en je bekijkt vervolgens het resultaat op je site, dan zie je de aanpassing niet. Dit komt dan, omdat het artikel uit de cache geladen wordt. Pas na verloop van tijd, wanneer de cache ververst wordt, zie je je aanpassingen.

Dit bovenstaande fenomeen gebeurt niet alleen wanneer je caching hebt aanstaan. Soms cached Joomla ook terwijl dit niet aanstaat. Ook dan kun je een situatie hebben waarin je aanpassingen niet meteen ziet op je website. Wat je dan kunt doen, is het leeg gooien van de cache. Dit doe je door te gaan naar: website --> onderhoud --> wis cache (Joomla 1.6) of naar tools --> wis cache (Joomla 1.5).

Het opschonen van de cache kun je ook automatiseren. Dit doe je met de auto purge cache plugin. Wanneer je deze hebt geïnstalleerd en ingeschakeld, dan kun je een aantal opties instellen (zie afb en klik erop om deze te vergroten).

 

Joomla Purge cache

 

Zo kun je instellen wat de purge (leegmaak) frequentie is (dagelijks, per uur etc), je kunt ook de interval instellen. Stel dat je als frequentie aangeeft "hourly" (per uur) en in het veld "Purge Frequency Multiplier" vul je "3" in, dan wordt de cache elke drie uur geleegd.

 

Je kunt verder instellen welke cache je wilt legen, de verlopen cache (expired) of de group cache. De group cache zijn de opgeslagen bestanden van de verschillende Joomla onderdelen. Deze cache bestanden vind je in submappen van de cache map.

Ook kun je aangeven of je een mail wilt ontvangen als de cache is geleegd.

Hoe vaak je de cache moet legen, is afhankelijk van de grootte van je site en van de hoeveelheid wijzigingen die je site ondergaat. Normaal gesproken zou één keer per dag ruim voldoende moeten zijn. Eventueel kun je de instellingen in de plugin later nog aanpassen om de frequentie te verhogen of te verlagen.

De auto purge cache plugin is zowel voor Joomla 1.5 als Joomla 1.6 te downloaden.

De plugin vind je hier

You have no rights to post comments