Een back up van je Joomla site

Wanneer om de één of andere reden je Joomla website verdwenen of beschadigd is, en je moet helemaal opnieuw je website opbouwen, dan is dit heel erg vervelend. Zeker als je al ontzettend veel tijd en energie in je website hebt gestoken, dan kan dit een ramp zijn.

Daarom is het zeer verstandig om regelmatig een backup van je website te maken. Bij eventuele noodgevallen kun je je Joomla site met behulp van de backup snel terug zetten.

Voor het backuppen van je Joomla site kun je het component Akeeba downloaden en installeren. Met akeeba kun je een complete backup maken van je Joomla website, dus inclusief alle bestanden en mappen en de database.

In de onderstaande video zie je hoe dit werkt:

Het verhuizen van je Joomla website met een backup

Wanneer je een backup van je site hebt gemaakt, kun je hiermee eenvoudig je site herstellen. Daarnaast kun je een backup ook gebruiken voor het verhuizen van je website. Stel dat je op je PC (via XAMPP) een complete Joomla website hebt gemaakt, dan kun je die met een backup in zijn geheel verhuizen naar de webserver van je webhoster.

Of je wilt verhuizen van de ene webhoster naar een andere webhoster, met een backup verhuis je in één keer je complete website.

In de onderstaande video laat ik je zien hoe je een website die je in XAMPP hebt gemaakt, verhuist naar een live omgeving (dus naar een webserver bij een webhoster):

Uiteraard kan het ook andersom, je website verhuizen van een live omgeving naar XAMPP. Ondanks dat de werkwijze daarvoor bijna hetzelfde is, heb ik er toch een video over gemaakt:

Een backup van Joomla zonder extensies te gebruiken

Wanneer je backups van je Joomla website wilt maken en hiermee je website wilt herstellen of verhuizen, maar je wilt of kunt geen extensies hiervoor gebruiken, dan is er ook nog een handmatige manier.

Bij deze handmatige manier moet je dus zelf alle bestanden en mappen van je website kopiëren, de database exporteren en importeren en het configuratiebestand aanpassen.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt het best mee. In de onderstaande video doe ik een poging je te laten zien hoe je handmatig een backup van je Joomla website maakt:

In de bovenstaande video zag je dat ik een php script gebruik om het juiste pad naar de log en tmp map te achterhalen. Dit script kun je hier downloaden.

Maak van backups een gewoonte

Eigenlijk is dit stukje tekst het belangrijkste deel van dit artikel. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar maak regelmatig een backup van je website en test deze backup ook.

Maak minimaal iedere week een backup, of als je website vaker wijzigt iedere dag. Maak ook zeker een backup, voordat je een wijziging doorvoert op je website (zoals bijvoorbeeld het updaten van Joomla).

Dit klinkt allemaal erg logisch, maar het is onvoorstelbaar hoe vaak ik het nog tegen kom dat mensen hun site kwijt zijn (of door een mislukte upgrade, of door hackers of waardoor dan ook) en geen goede en recente backup hebben. Deze mensen kunnen dan helemaal opnieuw beginnen met hun website.

Ook belangrijk: bewaar je backups niet op de webserver van je website. Als je site gehacked wordt, zijn zeer waarschijnlijk je backups ook gehacked.

Bewaar backups op een veilige plaats buiten je website, en het liefst op meerdere locaties, zodat je altijd over je backups kunt beschikken, ook als één backup opslagplaats niet meer te gebruiken is.

.

You have no rights to post comments