Automatisch De Juiste Thumbnails In Joomla

Wanneer je in je Joomla artikelen afbeeldingen zet, dan worden deze afbeeldingen altijd hetzelfde getoond. Dus, zowel in de blog weergave als in de artikelweergave, het plaatje heeft altijd dezelfde afmetingen.

Dit is jammer, want het zou natuurlijk mooier zijn wanneer in de blogweergave de afbeelding als een kleinere thumbnail getoond zou worden, en dat het plaatje groter getoond wordt als je het betreffende artikel opent.

Een blog pagina of een pagina van het type speciale artikelen ziet er nu eenmaal veel mooier en strakker uit, wanneer alle afbeeldingen in de getoonde artikelen dezelfde afmeting hebben.

Meerdere versies van dezelfde afbeelding

Op zich kun je wel dezelfde afbeelding in verschillende groottes tonen. Je vindt in Joomla artikelen bijvoorbeeld de optie "afbeeldingen en links". Hiermee kun je een afbeelding voor de introtekst kiezen en een andere afbeeldig voor het volledige artikel.

 Je zou dan van het zelfde plaatje twee varianten kunnen maken, een kleine variant voor de intro tekst en een grotere variant voor het volledige artikel.

Het nadeel is wel dat je steeds twee plaatjes moet maken. Dit zou eigenlijk wat gemakkelijker moeten kunnen.

Andere systemen

Andere systemen hebben wel de mogelijkheid om automatisch afbeeldingen in verschillende formaten te tonen, al naar gelang artikelen in een blogweergave of in artikelweergave getoond worden.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de populaire Joomla extensie K2, dan zit daarin standaard deze optie. Ook in een concurrerend CMS als Wordpress vind je een optie waarmee je automatisch meerdere varianten kunt aanmaken van dezelfde afbeelding.

De Smart Resizer plugin

Deze plugin biedt je de mogelijkheid om automatisch de juiste thumbnails aan te maken voor je Joomla website.

In de plugin kun je instellen hoe groot afbeeldingen moeten zijn in blog weergave en hoe groot ze moeten zijn in de artikel weergave. Je krijgt met deze plugin dus automatisch afbeeldingen met de juiste afmetingen.

Je hoeft daarvoor niet meerdere varianten van afbeeldingen te gebruiken, vanuit de afbeelding die je invoegt in een artikel, genereert de smart resizer plugin de juiste thumbnails met de juiste afmetingen.

In de onderstaande video zie je de plugin aan het werk:

Nadelen van de Smart Resizer plugin

Naast het gemak wat deze plugin je biedt, zijn er ook een aantal zaken die je als nadelig zou kunnen ervaren.

Zo worden je artikel afbeeldingen altijd aanklikbaar, wanneer je deze plugin gebruikt. Je kunt er voor kiezen of het plaatje dan linkt naar het betreffende artikel, of naar een grotere weergave van het plaatje.

Je kunt het niet zo instellen, dat de afbeeldingen niet aanklikbaar zijn.

Iets waar je verder op zou moeten letten, is of deze plugin invloed heeft op de snelheid van je website. De plugin genereert dus thumbnails in het juiste formaat vanuit artikel afbeeldingen.

Dit genereren gaat heel snel, maar kan dus wel voor een vertraging van je website zorgen. Waarschijnlijk zul je dit niet merken, maar het is altijd iets om in de gaten te houden.

Ondanks deze "nadelen" vind ik de functie van de plugin heel handig. Eigenlijk zou het automatisch genereren van meerdere formaten van afbeeldingen standaard in Joomla moeten zitten (naar mijn mening;-)

Je kunt de Smart Resizer Plugin hier downloaden.

Let op, als je de plugin download, dan moet je de gedownloade ZIP eerst uitpakken. In de ZIP vind je de ZIP bestanden van de plugin voor de verschillende Joomla versies.

Als dit artikel en de video nuttig voor je zijn, dan zou ik het waarderen als je een like, plus of tweet achterlaat.

You have no rights to post comments