Een Joomla website is op zich niet zo moeilijk om op te zetten of om te beheren. Echter, er zijn wel een aantal zaken die je kunt doen om je website te verbeteren.
Denk bijvoorbeeld aan een betere beveiliging van je Joomla website, het toevoegen van nuttige extensies of zaken die je website beter vindbaar maken in de zoekmachines.
Ik heb daarom dit artikel geschreven met daarin 30 tips voor je Joomla website. De tips zijn niet heel moeilijk en een aantal zullen heel logisch klinken. Dat is ook de manier waarop je naar deze 30 tips kunt kijken.
Je kunt er ook op een andere manier naar kijken, je kunt je per tip afvragen of je dit daadwerkelijk al toepast op je Joomla website. Pas je één en ander al toe, prima. Zo niet, kijk dan of het nuttig voor je is om de betreffende tips toe te gaan passen.
Een mooi voorbeeld van een hele logische tip, is het maken van een backup van je Joomla website. Je zou denken dat iedereen dat doet. Toch krijg ik nog zo vaak mails van mensen die een upgrade of een andere wijziging hebben doorgevoerd, met als gevolg dat de website niet meer goed werk of helemaal plat ligt.
Mijn eerste vraag is meestal: heb je een backup? Helaas blijken dan toch heel veel mensen geen backup te hebben. Jammer, want met een goede backup is je website heel eenvoudig en snel weer te herstellen.
Ik heb de 30 tips hieronder onderverdeeld in 6 categorieën. Er zijn uiteraard veel meer tips dan 30 te verzinnen, en ook zijn er andere mogelijkheden dan de tips die ik noem. Bekijk welke zaken voor jou goed werken en voor jou van toepassing zijn.
1. De beveiliging van je Joomla website
1.1 Gebruik de meest recente versies
Voor Joomla en ook voor extensies worden regelmatig updates uitgebracht. Zo’n update kan nieuwe features bevatten voor Joomla of extensies, maar vaak zie je ook dat er met een update beveiligingsproblemen worden opgelost.
Het is dus belangrijk om altijd deze updates door te voeren, en dus de beveiligingsproblemen op je website hiermee op te lossen.
Een beroemd voorbeeld is de editor JCE. Een tijd geleden werden behoorlijk wat Joomla websites gehacked via de JCE editor. Het bleek echter dat het beveiligingsprobleem al was opgelost, en dat de gehackte sites een niet actuele JCE versie bevatten.
Zouden de beheerders van deze websites keurig alle updates, dus ook die van JCE hebben doorgevoerd, dan was er niets aan de hand geweest.
Tegenwoordig is het heel eenvoudig om in Joomla te checken of je de meest recente versies gebruikt van Joomla en extensies. In het controle paneel geeft Joomla al aan of er updates beschikbaar zijn. Je kunt dan vanuit de Joomla beheeromgeving meteen de updates doorvoeren.
1.2 Check de rechten op mappen en bestanden
Je Joomla website bestaat uit bestanden en mappen en deze bestanden en mappen staan op een webserver. Op deze webserver bevindt zich een rechten systeem waarmee wordt bepaald wat iemand mag met een bepaalde map of bestand.
Je kunt je voorstellen dat er een veiligheidsrisico is, wanneer de rechten op mappen en bestanden te ruim zijn ingesteld. Stel dat iedereen schrijfrechten zou hebben op een bepaalde map. Dan zou iedereen deze map dus kunnen verwijderen, of bestanden in deze map plaatsen (bijvoorbeeld gevaarlijke scripts).
De meeste webservers maken gebruik van een Unix achtig besturingssysteem. De rechten op dergelijke systemen worden weergegeven met cijfers.
Wanneer alles goed is ingesteld, staan de rechten op mappen op 755 en de rechten op bestanden op 644. Maar wat betekenen deze cijfers nu eigenlijk?
Er zijn drie getallen die de rechten bepalen, namelijk:
- 4 (alleen lezen)
- 2 (Lezen en schrijven)
- 1 (uitvoeren)
Wanneer alles mag, dus lezen (4), lezen en schrijven (2) en uitvoeren (1) dan krijg je dus recht 7 (4 + 2 + 1).
Iemand die alleen mag lezen (4) en uitvoeren (1) krijgt recht 5 (4 + 1).
De rechten worden verdeeld op 3 niveaus:
- Aan de eigenaar van een map of bestand
- Aan de groep waar deze eigenaar lid van is
- Aan alle anderen
Wanneer een map het recht 755 heeft, dan betekent dit dus dat de eigenaar recht 7 heeft. De eigenaar mag dus alles.
De groep waar de eigenaar in zit mag lezen en uitvoeren (5) en dit geldt ook voor alle anderen, en zo kom je dus aan het recht 755.
Je begrijpt nu wellicht ook dat het instellen van de rechten op een map of bestand op 777 heel onverstandig is. Hiermee regel je dus dat iedereen alles mag met deze map (het derde getal, wat dus het recht van iedereen inhoudt is 7, men mag dus lezen, schrijven en uitvoeren).
Dit zou dus een enorm beveiligingsrisico betekenen voor je website.
Meer informatie over rechten op bestanden en mappen vind je in dit artikel:
/46-joomla-kennisbank/101-rechtenopbestandenenmappen.html
1.3 Gebruik alleen veilige extensies
In Joomla extensies kunnen veiligheidslekken zitten. De meeste extensiebouwers brengen dan een update uit om zo’n lek te repareren, maar niet alle bouwers doen dit.
Het zou dus kunnen dat je een mooie extensie vindt die je wilt gaan gebruiken, maar zonder dat je het door hebt, blijkt deze extensie een serieus beveiligingsprobleem te hebben. Door het installeren van deze extensie op je Joomla website maak je je hele website dus kwetsbaar.
Het is dus goed om, voordat je een extensie installeert, even te controleren of er geen bekende beveiligingsproblemen zijn. Hiervoor wordt de zogenoemde “Joomla Vulnerable Extensions List” (VEL) bijgehouden.
https://vel.joomla.org/index.php/live-vel
In deze lijst zie je alle extensies waarmee een beveiligingsprobleem is. Heeft de extensie die je wilt gaan installeren inderdaad een beveiligingsprobleem, wacht dan met installeren totdat dit probleem opgelost is of zoek een alternatief.
1.4 Gebruik alleen de extensies die je nodig hebt
Het is natuurlijk leuk om allerlei toeters en bellen op je website te zetten, echter verstandiger is het om alleen die extensies te installeren die je echt nodig hebt.
Elke extensie die je installeert maakt je site wat groter en zwaarder en elke extensie kan leiden tot extra beveiligingsproblemen of andere problemen.
1.5 Gebruik een werkaccount
Het account dat je aanmaakt tijdens de installatie van Joomla is een super user account. Dus, een account met alle rechten.
Echter, voor de meeste zaken die je in Joomla doet, heb je helemaal niet zoveel rechten nodig. Wanneer je bijvoorbeeld artikelen maakt of bewerkt, dan kun je dat ook doen met een account met minder rechten (bijvoorbeeld een publisher account).
Je kunt dan de meeste keren dat je aan je website werkt inloggen met een account dat niet alle rechten heeft. Het super user account gebruik je dan alleen wanneer het echt nodig is.
2. De snelheid van je Joomla website
2.1 GZIP compressie inschakelen
Joomla bestaat grofweg uit een hele verzameling php scripts en een database. Alle inhoud van je website bevindt zich in de database.
Wanneer een bezoeker iets doet op je website, bijvoorbeeld op een knop klikken, je website openen, een formulier invullen, noem maar op, dan wordt er op de webserver een php script uitgevoerd.
Dit php script zorgt dat de juiste data uit de database wordt gehaald (of dat de juiste data in de database wordt geplaatst) en het juiste template wordt geladen. Tot slot wordt van dit alles HTML code gemaakt. Deze HTML code wordt naar de browser van je bezoeker gestuurd en in de browser wordt deze HTML code getoond als website.
Je kunt je voorstellen dat hoe kleiner deze HTML code is (dus hoe minder KB’s) hoe sneller je website door de browser van je bezoeker geladen kan worden.
Joomla bevat standaard een optie om de HTML code die gegenereerd wordt te comprimeren. Hierdoor wordt de HTML code die naar de browser van je bezoeker gestuurd wordt een stuk kleiner en zal je website dus sneller laden.
De optie om de HTML code te genereren heet GZIP paginacompressie. Je vindt deze optie in de algemene instellingen op de tab server.
Controleer voordat je deze optie aanzet of de webserver waar je website op gehost wordt inderdaad GZIP compressie ondersteund. Je vindt dit onder systeem -> systeem informatie op de tab php informatie.
Als GZIP compressie niet ondersteund wordt, maar je zet deze optie wel aan, dan geeft dit problemen.
Als je wilt weten hoeveel kleiner de HTML output van je website geworden is na het aanzetten van GZIP compressie, dan kun je dit checken op: https://checkgzipcompression.com/. Op deze website kun je je eigen URL invullen, en dan wordt aan je getoond hoeveel kleiner de HTML output van je site is dankzij de GZIP compressie.
2.2 Caching inschakelen
Zoals in de vorige tip over GZIP compressie al aangegeven, moet Joomla een aantal zaken doen als iemand een pagina op je website opent. De benodigde php scripts moeten worden uitgevoerd, de juiste data moet uit de database gehaald worden, het template moet worden geladen en dit alles moet verwerkt worden tot HTML code.
Deze HTML code gaat dan naar de browser van je bezoeker, en deze browser laat deze HTML code zien als een webpagina.
Je kunt je voorstellen dat dit proces de nodige tijd kost. Je kunt eea behoorlijk versnellen door het interne caching systeem van Joomla aan te zetten.
Wanneer je het caching systeem aanzet, dan zal het hele proces alleen voor de eerste bezoeker van een pagina op je website plaats vinden. Daarna wordt het resultaat, dus de gegenereerde HTML code bewaard.
De eerst volgende bezoeker van dezelfde pagina, krijgt meteen de opgeslagen HTML code van deze pagina. Het hele proces van het uitvoeren van php scripts, het ophalen van data uit de database, het template laden en het genereren van HTML hoeft dus niet meer plaats te vinden.
Dit levert een behoorlijk snellere laadtijd op van deze pagina.
Je kunt caching aanzetten in de algemene instellingen op de tab systeem. Zet de optie “cache” op “AAN – Conservatief cachen”.
Bij Cachetijd kun je nog aangeven hoe lang het cachebestand bewaard wordt, voordat het wordt vernieuwd. Op zich is de standaard ingestelde waarde van 15 minuten prima.
Wanneer de content op je website erg statisch is, dus er zijn weinig veranderingen, dan zou je de cachetijd ook kunnen verhogen.
Na het opslaan van de algemene instellingen, moet je nog één ding doen om het cachen daadwerkelijk te activeren. Namelijk, de plugin Systeem – Paginacache aanzetten.
Een nadeel van het aanzetten van caching is dat bezoekers naar een opgeslagen versie van je website pagina’s kijken. Als je site heel vaak wijzigt, kan het zijn dat bezoekers niet meteen de laatste wijzigingen zien.
Ook als je zelf nog druk bezig bent met je website, kan het handig zijn om het caching systeem nog niet aan te zetten. Anders kan het zijn dat jezelf ook niet de laatste wijzigingen ziet die je hebt aangebracht.
2.3 Hou afbeeldingen klein
Goed gebruik van afbeeldingen kan erg nuttig zijn. Aan de andere kant, afbeeldingen maken je website ook zwaar, dus de laadtijd van je website gaat omhoog.
Het is dus verstandig om de plaatjes die je gebruikt op je website zo klein mogelijk te houden, zodat het laden van de plaatjes niet de bottleneck wordt voor de snelheid van je website.
Aan de andere kant, het moet natuurlijk ook niet zo zijn dat de afbeeldingen lelijk worden, doordat ze te klein zijn. Je moet dus zoeken naar een ideale mix tussen bestandsgrootte en bruikbaarheid van de afbeelding.
Het optimaliseren van je afbeeldingen kun je met grafische software doen, zoals Photoshop of The Gimp. Er zijn ook goede online tools te vinden, zoals https://pixlr.com/editor/.
In deze tool kun je een afbeelding uploaden en vervolgens bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de breedte en hoogte instellen. Als je bijvoorbeeld een afbeelding wilt gebruiken in een artikel, dan hoeft deze afbeelding niet breder te zijn dan het content gebied waarin je artikel staat. Heeft dit gebied een breedte van 600px, dan hoeft je afbeelding ook niet breder te zijn dan dat.
Wanneer je vervolgens de afbeelding opslaat, dan hoef je dit niet in de hoogste kwaliteit te doen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de bestandsgrootte.
Maar als je eens twee varianten van een foto opslaat, één met de maximale kwaliteit, en één met de kwaliteit op 80%, dan zul je eigenlijk geen verschil zien wanneer je de foto op je website zet.
Wat je wel zult zien, is dat de afbeelding aanmerkelijk lichter wordt, wanneer je de kwaliteit op 80% zet in plaats van op 100%. Dit scheelt dan weer behoorlijk in de laadtijd van je website.
2.4 Het samenvoegen van scripts
Wat ook kan helpen om de snelheid van je website te vergroten, is het samenvoegen van script en css bestanden. Normaal gesproken bevat een Joomla website meerdere scripts en css bestanden. Deze moeten allemaal geladen worden, en voor elk script en css bestand vindt er een korte communicatie slag plaats tussen de webserver en de computer van je bezoeker.
Wanneer je de scripts en css bestanden samen zou voegen in één bestand, is er maar één communicatieslag nodig om de scripts en css bestanden te laden.
Het samenvoegen van scripts en css bestanden kun je doen met bijvoorbeeld de extensie scriptmerge.
2.5 Google PageSpeed Insights
Google biedt ook een goede analyse tool, waarmee je inzicht krijgt in de zaken die je kunt aanpassen op je website om de snelheid te verhogen. Deze tool heet “Page Speed Insights”.
Wanneer je je website url opgeeft in deze tool, krijg je een overzicht van zaken die je kunt doen om de snelheid van je website op zowel desktop als mobiele apparaten te verbeteren.
3. Extensies voor je Joomla website
Joomla heeft standaard al behoorlijk wat functionaliteit aan boord. Om nog meer functies op je website te installeren, zijn er duizenden uitbreidingen te verkrijgen voor Joomla. Deze uitbreidingen vind je op https://extensions.joomla.org.
Hieronder een aantal zeer nuttige extensies:
3.1 Akeeba Backup
Je moet er niet aan denken dat er iets ergs met je website gebeurt en dat je je website als verloren kunt beschouwen. Wanneer zoiets toch zou gebeuren, dan zou het mooi zijn wanneer je een goede backup had, waarmee je je Joomla website snel weer zou kunnen herstellen.
Een goede backup van je complete website (dus zowel de bestanden als de database) maak je met Akeeba backup. Akeeba maakt een backup van je website en stopt alle bestanden en de database in één bestand. Met behulp van dit backup bestand kun je snel en eenvoudig je website herstellen.
Je kunt de backup trouwens ook gebruiken voor het verhuizen van je Joomla website. Stel dat je je website hebt gemaakt op een ontwikkelomgeving en je wilt de website verhuizen naar een live omgeving, dan kan dat met het backup bestand dat wordt gegenereerd door Akeeba.
Meer informatie over het maken van een backup van je website met Akeeba vind je op: https://www.netspecialist.nl/38-joomla-extensies/website-beheer/187-joomla-backup.html .
3.2 Akeeba Admin Tools
Van dezelfde makers als Akeeba backup zijn de Akeeba admin tools. Deze extensie bevat een aantal zeer handige gereedschappen voor je Joomla website.
Zo kun je met de admin tools je administrator pagina’s beveiligen met een wachtwoord. Hierdoor wordt het voor hackers een stuk lastiger om toegang te krijgen tot het inlogscherm van je beheeromgeving. Dus, al voordat een hacker kan beginnen met het kraken van je Joomla inlog gegevens, moet er nu eerst al een wachtwoord achterhaald worden om uberhaupt toegang te krijgen tot het inlog scherm.
Verder kun je in de Admin tools met één klik de temp map legen. Stel dat er na het installeren van extensies bestanden zijn blijven staan in de temp map, dan kun je die dus met één klik verwijderen.
Verder kun je een repareer en optimalisatie actie van je database tabellen uitvoeren vanuit de Admin tools. En je kunt met één klik alle ingelogde gebruikers (inclusief jezelf) uitloggen van je Joomla website.
3.3 De JCE Editor
Standaard bevat Joomla de Tiny MCE editor. Deze editor fungeert als tekstverwerker voor het schrijven van je artikelen.
Een veel uitgebreidere tekstverwerker met veel meer opties, is JCE. JCE maakt het werken met Joomla op een aantal vlakken veel gemakkelijker.
Stel dat je een hyperlink wilt plaatsen naar een bestand, dan hoef je niet handmatig de URL in te vullen in de hyperlink. Je kunt in JCE namelijk gebruik maken van de bestandsbrowser, waarmee je dus het bestand waar je naar toe wilt linken kunt aanklikken om de link te maken.
Verder kun je op dezelfde manier hyperlinks maken naar andere artikelen, menu items etc. Het maken van hyperlinks werkt op deze manier een stuk gemakkelijker.
Ook het invoegen van afbeeldingen gaat gemakkelijker met JCE en de popups om afbeeldingen (maar ook hyperlinks) in te voegen zijn uitgebreider in JCE.
Ook zijn er voor JCE extensies te downloaden die de functionaliteit van de tekstverwerker verder uitbreiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de JCE mediabox, waarmee je eenvoudig je afbeeldingen kunt laten openen in lightbox popups.
3.4 K2
Met K2 kunt je categorieën en artikelen aanmaken in Joomla. Dit kan uiteraard standaard ook al in Joomla, maar K2 biedt je veel meer mogelijkheden.
Zo kun je in K2 instellen hoe groot afbeeldingen in verschillende situaties getoond moet worden. Stel dat je voor een artikel één afbeelding wilt gebruiken. Maar je wilt dat, wanneer het artikel op een blog pagina wordt getoond, de afbeelding 150px breed is, en wanneer het volledige artikel wordt getoond, de afbeelding 400px breed is.
Dan kun je dit regelen met de instellingen in K2. Je kunt de grootte van de afbeeldingen per situatie instellen, zodat automatisch de afbeelding altijd goed wordt getoond. Dit is standaard in Joomla niet mogelijk.
Ook kun je knoppen toevoegen aan je artikelen voor het delen op facebook, twitter etc. Ook hiervoor zou je normaal gesproken in Joomla een aparte extensie moeten installeren.
Verder maakt K2 automatisch mooie auteurpagina’s aan van de auteurs die bijdragen aan je website. Je kunt hiermee in één overzicht de gegevens van zo’n auteur tonen alsmede alle artikelen van deze auteur.
Dit is maar een voorbeeld van de vele mogelijkheden die K2 extra biedt ten opzichte van Joomla. Met K2 kun je je Joomla website ombouwen tot een krachtig blog instrument.
Mocht je meer willen leren over K2, dan is het goed om te weten dat ik er een uitgebreide cursus over heb:
https://www.netspecialist.nl/cursus-k2 .
3.5 Hikashop
Een website is uitermate geschikt om te gebruiken als middel om geld te verdienen. Zo zou je bijvoorbeeld van je Joomla website een webwinkel kunnen maken. In je webwinkel kun je vervolgens producten aanbieden en mensen de mogelijkheid bieden deze producten te kopen.
Een erg goed webshop component voor Joomla is Hikashop. Van Hikashop heb je drie versies, een gratis versie en twee betaalde versies.
Met de gratis versie kun je al een behoorlijke webwinkel opzetten en dus beginnen met het verkopen van producten via je website.
Voor meer informatie over Hikashop, zie de Online Workshop Joomla Webshop .
4. SEO (je Joomla website beter vindbaar maken)
Een website heeft pas waarde, wanneer er ook bezoekers komen. Een website zonder bezoekers, daar heb je eigenlijk niets aan. Maar hoe kom je nu aan bezoekers?
Veruit de meeste bezoekers op je website zullen via zoekmachines komen. En we weten allemaal dat de allerbelangrijkste zoekmachine Google is.
De rol van een zoekmachine als Google is tegenwoordig erg belangrijk voor websites. Het is Google die bepaalt of jouw website de meest waardevolle en bruikbare informatie biedt bij bepaalde zoekopdrachten. In plaats van een simpele zoekmachine is Google dus meer een intermediair geworden tussen mensen die zoeken naar informatie en websites die informatie bieden.
Inmiddels zijn er miljarden websites op het internet, hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw website gevonden wordt tussen dit gigantische aanbod. Hiervoor is het goed om inzicht te hebben in wat Google belangrijk vindt.
Google wil aan haar gebruikers de best mogelijke gebruikerservaring geven. Wanneer iemand in Google zoekt, wil Google dus de beste informatie leveren. Dus informatie die zeer relevant is voor de zoekterm waarop gezocht is, maar ook informatie die echt heel veel waarde biedt.
Het is dus zeer belangrijk om heel goed te weten op welke zoektermen je gevonden wilt worden en er vervolgens voor te zorgen dat de informatie op jouw website superrelevant is voor die zoektermen en heel veel waarde biedt mbt die zoektermen.
Dit is uiteraard een zeer beknopte uitleg. Over SEO en over hoe Google naar websites kijkt, zou ik uren lang door kunnen schrijven. Maar laten we eens kijken naar wat je kunt doen op het gebied van relevantie en waarde.
4.1 Geef waarde
Wanneer je artikelen schrijft voor op je website, zorg er dan voor dat dit echt super waardevolle artikelen zijn. Maak je er niet te gemakkelijk van af, maar doe echt onderzoek naar het onderwerp en schrijf een zo volledig mogelijk verhaal.
Zorg er ook voor dat je in je artikel meerdere kanten van het verhaal belicht. Dus zowel de voors- als de tegens, en probeer in je verhaal (indien van toepassing) je bezoekers van een zo goed en gefundeerd mogelijk advies te voorzien.
Wanneer je heel veel waarde biedt en een heel interessant artikel hebt, zullen mensen langer op je website blijven hangen. Men zal meer tijd nemen om je verhaal goed te lezen. Dit helpt bijvoorbeeld bij het verlagen van je bounce rate.
Deze bounce rate is het percentage bezoekers dat op je website komt en vrij snel je website weer verlaat, zonder andere pagina’s op je website te hebben bezocht. Je kunt je voorstellen dat een hoge bounce rate door Google geïnterpreteerd wordt als “weinig waarde”. Wanneer mensen niet de juiste informatie op je site vinden, of de informatie is van te weinig waarde, zullen mensen snel weer weg zijn.
Wat je verder bereikt, wanneer je erg veel waarde biedt, is dat andere websites die over het zelfde onderwerp gaan, een link plaatsen naar jouw website. Wanneer jouw artikel echt steengoed en super waardevol is, dan zullen andere website eigenaren dit graag willen delen met hun volgers. Dit zorgt voor relevante backlinks naar jouw website, wat ook weer goed is voor jouw SEO ranking.
Zorg er dus voor dat je op je website zoveel mogelijk waarde biedt aan je bezoekers. Probeer hierin je concurrenten te overtreffen. Je bezoekers zullen dit zeer waarderen en ook Google zal je hiervoor belonen.
4.2 Title tags voor menu items
Wat ik eerder al aangaf, Google houdt van relevantie. Een manier om pagina’s op jouw website meer relevant te maken voor bepaalde zoektermen, is door het goed in te vullen van title tags.
Wanneer je een menu item hebt over een bepaald onderwerp, vul dit onderwerp dan ook in bij het title attribuut van dit menu item.
Heb je dus een menu item over Koi karper voeding, zet dan in het title attribuut iets als: “De beste voeding voor Koi Karpers”.
Google kan deze titels lezen, en door het invullen van deze titels, wordt je pagina weer relevanter voor de zoekterm “koi karper voeding” (bijvoorbeeld).
Trouwens, je vindt ook titel attributen in hyperlinks en afbeeldingen, zorg er voor dat je deze ook steeds goed invult. Wanneer je dit structureel en consequent goed doet, kun je hierop zeker verschil gaan merken.
4.3 Meta beschrijvingen
In de algemene instellingen van Joomla vind je de optie “meta beschrijving”. Hierin kun je een beschrijving voor je website zetten. Deze beschrijving zal in Google worden getoond, wanneer je website bij de zoekresultaten zit.
Zoals je weet, laat Google ongeveer 20 à 25 woorden zien bij deze beschrijving. Het is dus belangrijk om je meta beschrijving niet (veel) langer te laten zijn dan die 25 woorden.
Wanneer je website in Google getoond wordt bij de zoekresultaten, dan wil je natuurlijk ook dat mensen je website ook openen. Hiervoor zou je een pakkende meta beschrijving kunnen maken, die niet alleen heel relevant is voor de informatie op je website, maar die ook uitnodigt om op te klikken.
Uiteraard zal je website bestaan uit veel meer pagina’s, en voor Google zijn al deze pagina’s aparte websites binnen jouw website. Het is heel goed mogelijk dat iemand die in Google zoekt, niet op je home pagina terecht komt, maar op een specifieke pagina binnen jouw website.
Stel dat je website gaat over grasmaaiers, en je hebt een pagina die specifiek gaat over electro maaiers, dan kan het best zo zijn dat Google deze specifieke pagina toont bij de zoekterm “electro maaiers”. Het zou dan ook handig zijn als je op deze pagina over electro maaiers een specifieke meta beschrijving over dit onderwerp had.
In Joomla kun je op meerdere plaatsen een meta beschrijving invullen. In een categorie, in een menu item, in een artikel etc. Zorg ervoor dat je overal deze meta beschrijving invult. Stem deze meta beschrijving dan steeds af op het onderwerp van het betreffende artikel, categorie of menu item.
4.4 SEO url's
Zoekmachine vriendelijke url’s zijn ook belangrijk voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Als je website adressen voor mensen goed zijn te begrijpen, zijn ze dat voor zoekmachines ook.
Dus, deze url: http://www.jouwsite.nl/grasmaaiers/electro-maaiers is beter dan http://www.jouwsite.nl/index.php?option=com_content&cat_id=10&item_id=335 .
Aan de eerste url zie je meteen dat deze pagina over electro maaiers gaat. Dat zie je niet aan de tweede url. Als een mens niet goed kan zien aan de hand van de url waar de pagina over gaat, kan een zoekmachine dit ook niet.
Het is dus belangrijk om voor zoekmachine vriendelijke url’s te zorgen op je website.
In de algemene instellingen kun je de zoekmachine vriendelijke url’s aanzetten.
Standaard staan deze al aan, en zien de url’s van je Joomla website er als volgt uit:
http://www.jouwsite.nl/index.php/grasmaaiers/electro-maaiers .
Mooier zou het nog zijn als index.php uit de url gehaald kan worden. Dat doe je met de optie “url herschrijven”. Deze optie kun je aanzetten in de algemene instellingen van Joomla. Je moet hiervoor wel het htaccess.txt bestand van je website hernoemen naar .htaccess . Tenminste, als je website gebruik maakt van een Apache webserver.
Wanneer je website gebruik maakt van Internet Information Server (IIS) dan moet je juist het web.config.txt bestand hernoemen naar web.config. Daarnaast moet dan ook de beheerder van deze IIS webserver nog een module activeren om url herschrijven aan te zetten.
Om te achterhalen op welk type webserver jouw website draait, ga dan in de beheeromgeving van Joomla naar systeem -> systeeminformatie.
4.5 Gebruik een sitemap
Met een sitemap kun je een soort van inhoudsopgave van je website maken. Hiermee maak je het voor de bezoekers van je website mogelijk om snel de structuur van je website te doorgronden en kunnen mensen gemakkelijker informatie vinden.
Ook voor zoekmachine optimalisatie doeleinden is een sitemap handig. Wanneer je een sitemap extensie gebruikt die een XML sitemap van je website kan maken, dan kun je die XML sitemap invoeren in de webmaster tools van Google.
Hiermee geef je dus bij Google aan welke URL’s zich op je website bevinden en wat de wijzigingsfrequentie is. Wanneer je nieuwe content toevoegt aan je website, wordt dit automatisch toegevoegd aan je sitemap en ook automatisch doorgegeven aan Google. Zo hou je Google dus steeds op de hoogte met betrekking tot nieuwe content op je website.
Voor meer informatie over het plaatsen van een sitemap op je website: https://www.netspecialist.nl/31-zoekmachine-optimalisatie/384-een-sitemap-voor-je-joomla-site.html .
5. Het beheer van je Joomla website
5.1 Maak regelmatig een backup
Deze tip lijkt eigenlijk te simpel en te logisch, maar ik noem hem toch nog maar een keer. Maak regelmatig een goede backup van je website.
Je wilt niet weten hoe vaak ik nog wordt gemaild door mensen die door verschillende oorzaken grote problemen met hun website hebben. Vaak worden de problemen veroorzaakt door het upgraden van Joomla, of door het installeren van extensies. Ook kunnen problemen worden veroorzaakt door hackers en/of virussen.
De eerste vraag die ik dan altijd stel is: “heb je een backup?” En helaas blijken heel veel mensen dan geen backup van hun site te hebben en moeten ze van allerlei zaken doen om hun website te herstellen of (in het ergste geval) helemaal opnieuw beginnen.
Maak dus regelmatig een backup van je website en maak zeker een backup, voordat je een wijziging (zoals een upgrade, of het installeren van een extensie) doorvoert.
5.2 Test je backups
In het verlengde van de vorige tip, deze tip. Het is zeer aan te raden om regelmatig de backups die je maakt te testen.
Het zou natuurlijk erg vervelend zijn dat je je website niet goed kunt herstellen met de backups die je gemaakt hebt. Een backup kan fouten bevatten of corrupt zijn geraakt. Hier wil je liever niet achter komen op het moment dat je de backup echt nodig hebt.
Zorg dus voor een testomgeving (bijv op je PC mbv XAMPP) en test daar of je met behulp van je backup inderdaad je website kunt restoren.
Een niet geteste backup heeft evenveel waarde als geen backup.
5.3 Maak een testomgeving op dezelfde server waar je live website op staat
Het is altijd handig om een testomgeving voor je website te hebben, waar je eea kunt uitproberen. Dus, is er een Joomla upgrade, zorg dat je een testomgeving hebt waarop je deze upgrade goed kunt testen.
Meestal staat je testomgeving op een andere webserver dan je echte website. De kans bestaat dan dat de instellingen op die webserver anders zijn dan de instellingen op de webserver van je live website. Dit kan verkeerde testresultaten opleveren. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat alles op de testsite perfect verloopt, maar dat je op je live site toch problemen krijgt.
Het zou dus het mooist zijn als je op de webserver waar ook je live site staat, een testomgeving kunt maken. Dit is overigens vrij eenvoudig te realiseren.
Maak met behulp van FTP een verbinding met de mappen en bestanden van je website. In de hoofdmap van je website maak je een nieuwe map aan, bijvoorbeeld met de naam “test”. Maak vervolgens een backup van je website en restore deze backup in de map “test”. Gebruik voor deze test website wel een aparte database, dus liever niet je live site en je testsite in dezelfde database installeren.
Wanneer je de backup van je site gerestored hebt in de map test, heb je een testsite op de volgende locatie: http://www.jouwsite.nl/test (hierbij moet je www.jouwsite.nl uiteraard vervangen voor je eigen domeinnaam).
Deze testwebsite staat dus op dezelfde webserver als je live site. Dus, de testsite maakt gebruik van dezelfde instellingen als je live site. Dit betekent dat testresultaten op je testsite je een goed beeld geven van de resultaten die je op je live site mag verwachten.
Als je nu zo’n test website hebt aangemaakt, moet je nog twee dingen doen:
Ten eerste zou ik bij het backuppen van je live site de map “test” uitsluiten van backup. Dit kun je doen vanaf het control panel van Akeeba backup bij de optie: “Files and Directories exclusion”.
Ten tweede, wanneer je een kopie van je website als testwebsite gebruikt, dan staat dus alle informatie van je website twee keer op het internet. Zowel in je live site als in je test site. Om te voorkomen dat Google ook je test website indexeert, kun je de map “test” uitsluiten van indexatie door zoekmachines. Dit kun je regelen door in het robots.txt bestand van je website de map “test” uit te sluiten.
Maak met behulp van FTP een verbinding met de mappen en bestanden van je website. In de hoofdmap van je site (de root van je site) vind je het bestand robots.txt . Dit bestand vertelt aan zoekmachine robots welke mappen wel en welke mappen niet geïndexeerd mogen worden.
Download het robots.txt bestand naar je PC en open het daar. Voeg deze regel toe aan het bestand:
Disallow: /test/
Met deze regel zeg je tegen zoekmachine robots dat de map test niet geïndexeerd mag worden.
Sla het bestand op en upload het weer naar de webserver.
5.4 Sneller werken met sneltoetsen
Wanneer je, net als ik, vaak werkt met sneltoetsen, dan kan het werken in Joomla soms wat omslachtig zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld op mijn PC iets opsla, dan gebruik ik daarvoor altijd de toets combinatie ctr + S . Echter, in Joomla werkt dit niet. Om bijvoorbeeld een artikel op te slaan, moet ik altijd klikken op “opslaan” of “opslaan en sluiten”.
Het overkomt me regelmatig dat ik toch op het toetsenbord op ctr + S druk wanneer ik een artikel wil opslaan. Echter, het artikel wordt dan niet opgeslagen, maar er verschijnt een Windows venster om een bestand op te slaan. Ik moet dan eerst dit venster afsluiten en dan nogmaals in Joomla op “Opslaan” klikken.
Wil je toch gebruik maken van sneltoetsen in Joomla, dan kan dat. Er is namelijk een handige plugin voor die dat mogelijk maakt.
5.5 Dwing het gebruik van sterke wachtwoorden af
In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dat mensen zich kunnen registreren op je website. Denk bijvoorbeeld aan een forum, of aan een webwinkel. Om mensen te kunnen laten deelnemen aan je forum, of om mensen aankopen te kunnen laten doen in je webshop, is het noodzakelijk dat ze een gebruikersaccount krijgen op je website.
Uiteraard kun je alle gebruikersaccounts zelf aanmaken, maar beter is natuurlijk om mensen dit zelf te laten doen. Standaard is het in Joomla mogelijk dat mensen zich kunnen registreren op je site en dus een gebruikersaccount kunnen aanmaken.
Mocht je overigens deze zelfregistratie willen uitzetten, dan kan dit ook. Je vindt deze optie in gebruikersbeheer onder de knop “opties”.
Wanneer mensen zelf een gebruikersaccount aanmaken, dan zou het mooi zijn als men ook goede wachtwoorden gebruikt. Alleen in de praktijk zul je zien dat heel veel mensen erg zwakke wachtwoorden gebruiken. Wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn.
Deze zwakke wachtwoorden kunnen hackers de kans bieden toegang te krijgen tot je website, of in ieder geval tot het gebruikersaccount van de betreffende gebruiker. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om af te dwingen dat mensen goede wachtwoorden gebruiken.
In gebruikersbeheer vind je onder de knop “opties” een aantal instellingen met betrekking tot wachtwoorden. Zo kun je een minimum lengte van het wachtwoord opgeven, het verplicht aantal cijfers, het verplicht aantal speciale tekens en het verplichte aantal hoofdletters dat in wachtwoorden gebruikt dient te worden.
Hiermee dwing je nieuwe gebruikers van je website om een sterk wachtwoord te kiezen.
6. Problemen met je Joomla website onderzoeken
Soms kan het gebeuren dat er wat problemen zijn met je Joomla website. Je kunt bijvoorbeeld een extensie niet installeren, of na de installatie van een extensie is je hele website weg.
Wanner zoiets gebeurt, dan is het handig om een idee te hebben over welke stappen je kunt nemen om dergelijke problemen op te lossen. Laten we eens naar een aantal mogelijke problemen kijken.
Maar eerst een algemene tip met betrekking tot probleem oplossing.
6.1 Hou nauwkeurig je wijzigingen bij
Ook dit is een tip die vrij simpel is, maar toch door heel veel mensen niet wordt toegepast. De meeste problemen met een Joomla website ontstaan doordat je er wijzigingen op hebt doorgevoerd.
Deze wijziging kan een upgrade zijn, het installeren van een extensie, het wijzigen van een template etc. Heel vaak zijn mensen druk bezig met aanpassingen aan de website, en als ze dan de voorkant van de website bekijken, blijken er ineens grote problemen te zijn.
Maar, aangezien men meerdere wijzigingen in één keer heeft doorgevoerd, is niet meteen duidelijk wat nu de problemen veroorzaakt heeft. Soms is in dergelijke gevallen het terugplaatsen van een backup het enige redmiddel (tenminste, als er een backup gemaakt is).
Wat beter werkt, is om stap voor stap te werken. Maak van te voren een lijstje van de zaken die je wilt gaan doorvoeren op je website. Kijk meteen of er een logische volgorde in deze werkzaamheden zit.
Wanneer je alle werkzaamheden opgeschreven hebt, en zoveel mogelijk hebt verdeeld in kleine stapjes, dan kun je starten met het doorvoeren ervan op je website. Het liefst probeer je uiteraard eerst alles uit op een testomgeving.
Daarna ga je aan de slag op je live site (nadat je een backup van je site hebt gemaakt). Bij elk actie van je lijst die je doorvoert op je website, doe je een controle of je website nog helemaal goed werkt.
Mochten zaken niet meer goed werken, kijk dan of dit te verwachten was naar aanleiding van je handeling. Stel dat je een extensie uitschakelt, dan zal deze extensie uiteraard niet meer werken, dit is dan een uitkomst die je kon verwachten.
Kijk dus vooral naar problemen die je niet had verwacht. Mocht je zaken tegen komen, kijkt dan of het probleem weer verholpen is als je de wijziging ongedaan maakt.
Wanneer na de handeling je site nog steeds werkt zoals zou moeten, of zoals je verwacht, dan kun je beginnen aan de volgende stap. Je zou kunnen overwegen om op dit punt ook weer een backup van je site te maken.
Als je op deze manier gestructureerd en stapsgewijs wijzigingen doorvoert op je website, zul je zien dat je veel meer controle krijgt. Daarbij dwingt deze manier je om van te voren goed na te denken over de wijzigingen die je wilt gaan doorvoeren op je website, en krijg je meer inzicht in de mogelijke impact en risico’s die de wijzigingen met zich meebrengen.
6.2 Je Joomla website laat alleen nog maar een wit scherm zien
Soms gebeurt het dat de voorkant van je website alleen nog maar een wit scherm laat zien. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na het installeren van een extensie of het upgraden van Joomla.
Witte schermen duiden over het algemeen op onderdrukte php fouten. Dus, de fouten zijn er wel, alleen worden ze niet getoond. De php fouten weerhouden het laden van de website en dus zie je een wit scherm.
Wat je nu kunt doen, is het volgende: log in op de beheeromgeving van je Joomla website en open de algemene instellingen. Op de tab “server” vind je de foutopsporing instellingen. Standaard staan deze op “standaard van systeem”. Zet de foutopsporing op “maximaal” en sla de algemene instellingen op.
Als je nu aan de voorkant van je website kijkt, zie je waarschijnlijk foutmeldingen. Deze foutmeldingen geven een goede richting waar je het probleem moet zoeken.
Vaak betreft het een fout met een extensie of een template, welke niet overweg kunnen met de php versie die je webserver hanteert. Het uitschakelen van deze extensie of template zorgen er meestal voor dat je website weer gewoon opent.
6.3 De beheeromgeving van je Joomla website laat alleen nog maar een wit scherm zien
Nu is het probleem iets lastiger, je kunt nu immers niet inloggen in de beheeromgeving om de foutopsporing op maximaal te zetten.
Doe het volgende, maak met ftp een verbinding met de mappen en bestanden van je website. In de hoofdmap of de root van je website vind je het bestand configuration.php . Download dit bestand naar je PC en open het met een code editor (zoals Notepad++). Zoek naar:
public $error_reporting = 'default';
En wijzig dit in:
public $error_reporting = 'maximum';
Sla het bestand op en upload het weer naar de webserver. Als je nu de beheeromgeving opent, zie je de php fouten. Ook hier betreft het vaak een extensie die de problemen veroorzaakt. Als je weet welke extensie de boosdoener is, kun je deze uitschakelen.
Alleen, aangezien de beheeromgeving niet goed opent, moeten we op een alternatieve manier de extensie uitschakelen. Hiervoor moet je de database van je website openen.
In de database van je website open je de tabel XXX_extensions (waarbij XXX staat voor het tabelvoorvoegsel, welke voor elke Joomla website weer anders is). Zoek in deze tabel de betreffende extensie en klik op het pennetje om het database record van de extensie te openen.
Zoek naar de kolom “enabled” en wijzig de 1 in die kolom in een 0. Hiermee schakel je de extensie uit. Klik vervolgens op start (dit knopje vind je een stukje naar onderen) om de wijziging daadwerkelijk door te voeren.
Als het goed is, kun je nu weer bij de beheeromgeving van je Joomla website.
6.4 Ik kan mijn zelfgemaakte template niet installeren
Regelmatig krijg ik mails van mensen die zelf een template bouwen. Wanneer ze het template installeren, dan komt de melding dat er geen installatiebestand gevonden kan worden. Dit installatiebestand slaat op het templateDetails.xml bestand, waarin alle installatie instructies voor het template staan. Zonder dit bestand kan Joomla je template niet installeren.
Meestal is het templateDetails.xml bestand wel aanwezig, maar krijgen mensen toch de foutmelding dat het installatiebestand niet gevonden kan worden. Het kan zijn dat er een typefout geslopen is in de naam van het bestand. Bijvoorbeeld templateDetails.xlm in plaats van templateDetails.xml .
Nog vaker komt het voor dat er in het templateDetails.xml bestand een fout zit. Soms is het lastig deze fout te achterhalen en kijk je er snel overheen. Wat je dan kunt doen, is het volgende:
Download en installeer de code editor Notepad++. Open het templateDetails.xml bestand in Notepad++. Ga naar “uitvoeren -> Launch in Firefox” (ik ga er hierbij vanuit dat je Firefox als browser op je PC hebt geinstalleerd).
Nu zal Firefox het xml bestand openen en je meteen de fouten laten zien. Dus, wat de fout is, maar ook de regel waarop de fout zich bevindt. Je ziet dan dus snel wat je moet aanpassen.
6.5 Iets werkt niet
Met een uitgebreid systeem als Joomla in combinatie met de vele extensies die je kunt downloaden en installeren, kan het altijd gebeuren dat er iets niet werkt op je website. Zo kan bijvoorbeeld een slideshow niet werken, of een gastenboek werkt niet goed. Het maakt in principe niet uit, iets werkt niet op je website en je hebt geen idee waarom niet.
Wat er dan vaak aan de hand is, is een conflict met een andere extensie of met het template. Een bepaalde extensie of je template houdt dus de werking van sommige zaken op je website tegen.
Om nu te achterhalen of het template of een extensie de boosdoener is, moet je een soort van trial and error methode hanteren.
Kijk eerst of de niet werkende functie wel gaat werken als je een ander template als standaard instelt. Zo ja, dan weet je dat je template de boosdoener is. Je kunt dan een ander template zoeken, of je template aanpassen, zodat eea wel werkt.
Is het niet je template, dan kan het één van de extensies zijn die je hebt geïnstalleerd. Om dit te onderzoeken, zet je eerst alle extensies die je hebt geïnstalleerd uit. Dit doe je via “extensiebeheer -> beheren”.
Zet hier alle extensies die niet Joomla eigen zijn (dus alle extensies die je zelf hebt geïnstalleerd) uit. Kijk dan of de functie die problemen geeft, nu wel werkt. Als deze functie wordt geregeld door een extensie, zet dan uiteraard die extensie wel aan.
Zet nu één voor één de extensies weer aan en kijk of het probleem weer gaat optreden. Wanneer het probleem weer gaat optreden, weet je dat de extensie die je het laatste hebt aangezet zeer waarschijnlijk de boosdoener is.
Uiteraard is er veel meer vertellen over problemen die je tegen kunt komen, wanneer je een Joomla site beheert. En ook zijn er veel meer manieren om problemen te lijf te gaan. Maar goed, ik had beloofd het bij 30 tips te houden, en als je helemaal tot hier gekomen bent, dan heb ik je wellicht al lang genoeg bezig gehouden ;-)
Mocht je andere tips of suggesties hebben, dan zou ik het tof vinden als je hieronder een reactie achter laat.
Succes!
Mindert Aardema